Nieuws/Binnenland
1136344
Binnenland

Helft politievuur uit noodweer

In meer dan de helft van de 24 onderzochte gevallen hebben politiemensen geschoten uit noodweer. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie (OM) zondag publiceerde. In alle 24 gevallen doet de rijksrecherche onderzoek.

Hoofdofficier Nieuwenhuizen noemt de cijfers tegenover de NOS 'opvallend'. Hij zegt dat het geweld op straat toeneemt of dat agenten eerder besluiten tot ingrijpen.

Door vuurwapengebruik van de politie zijn vorig jaar 19 mensen gewond geraakt en 5 personen overleden.

In 2011 lag het aantal incidenten waarbij agenten hun wapen trokken en slachtoffers vielen een stuk hoger. Toen ging het om 5 doden en 29 gewonden. In de 2 jaren daarvoor schommelden de aantallen rond die van 2012.

Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen vindt de cijfers van 2012 opvallend. „Geweld op straat neemt kennelijk zozeer toe dat een politieman sneller bedreigd wordt of sneller besluit tot ingrijpen”, zei hij zondag tegen het NOS Journaal, dat de cijfers analyseerde. Volgens hem zijn er vaker incidenten waarbij een agent de afweging 'hij of ik' moet maken. Volgens de NOS schoot vorig jaar één agent ten onrechte. Nederland voert in Europa de lijst aan van landen waar de politie schiet bij een incident. In Duitsland is het aantal incidenten waarbij de politie iemand doodt of verwondt naar verhouding drie keer zo laag.

Als lid van de vuurwapencommissie adviseert Nieuwenhuizen over de vervolging van schietende agenten. Tot nu toe is geen enkele politiemedewerker strafrechtelijk vervolgd voor een dergelijk incident. In 19 gevallen concludeerde het OM dat de schietende agent zich aan de regels had gehouden. De vijf andere onderzoeken zijn nog niet afgerond.