Nieuws/Binnenland
1136371
Binnenland

Arts en patiënt praten mee over basispakket

Artsen, zorgverzekeraars en patiënten kunnen gaan aangeven welke behandelingen en medicijnen uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen verdwijnen. Ze krijgen daarvoor een half jaar de tijd.

Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zondag in Buitenhof. Het pakket dreigt nog verder uit te dijen door nieuwe behandelingen en een groter beroep dat op de zorg gedaan wordt. Schippers staat voor de taak 1,5 miljard te bezuinigen op het basispakket.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert de minister over het basispakket, maar die adviezen doen in het veld altijd veel stof opwaaien. De afgelopen maanden ontstond er opschudding rond de geestelijke gezondheidszorg en de vergoeding voor twee zeldzame ziektes.

Schippers vraagt het veld nu zelf met voorstellen te komen. Die kan ze dan meenemen bij de beslissing die ze moet nemen over het CVZ-advies over het basispakket. Mocht de zorgwereld niet met bruikbare ideeën komen, dan hakt ze zelf de knoop door, want de geplande versobering van de zorgverzekering blijft overeind staan.