Nieuws/Buitenland
1136373
Buitenland

Marsverkenner boort eerste gat

De Amerikaanse Marsverkenner Curiosity heeft een gaatje in een steen geboord op de rode planeet. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zondag gemeld. Het was voor het eerst dat een Marsrobot in gesteente boorde.

Het gaatje was 1,6 centimeter breed en 6,4 centimeter diep. Het gruis van het boren wordt geanalyseerd door de instrumenten aan boord van Curiosity. Zo moet blijken wat de precieze samenstelling is van het gesteente. Dat moet uiteindelijk meer licht werpen op de vraag of de rode planeet wellicht ooit geschikt was voor microben, een vorm van leven.

Curiosity landde in augustus op Mars. Het is een rijdend labaratorium dat zeker 2 jaar lang de bodem, de rotsen en de lucht moet onderzoeken. Ook maakt Curiosity foto's. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De werkplek van Curiosity is de krater Gale bij de evenaar van Mars. Met satellietmetingen zijn daar sporen van water gevonden. Mogelijk is de krater miljoenen jaren lang een meer geweest.