Nieuws/Binnenland
1136399
Binnenland

'Rekening SNS was altijd bij Staat gekomen'

Bij elk alternatief voor de nationalisatie van SNS Reaal was de rekening bij de Staat terechtgekomen. In veel varianten was de rekening nog hoger uitgevallen dan nu. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdagavond gezegd in het Tweede Kamerdebat over SNS Reaal.

Een aandelenuitgifte was volgens Dijsselbloem kansloos, omdat niemand bereid was geweest het „geweldige gat” bij SNS te vullen. „Iemand had die rekening moeten betalen”, aldus de minister. En dat was uiteindelijk de overheid geweest.

Ook eerder ingrijpen had niet geholpen. De overheid was dan met de vastgoedportefeuille van SNS komen te zitten, die de oorzaak was van de problemen bij de bank. De waarde van dat vastgoed is door marktomstandigheden gekelderd. Het verlies op het vastgoed bedraagt 2,4 miljard euro.

Dijsselbloem nam het besluit over nationalisatie van SNS vrijdag om 2 uur 's nachts. Dat gebeurde nadat De Nederlandsche Bank had laten weten dat andere opties niet haalbaar waren. Hij beaamde dat zijn ambtenaren tegen de nationalisatie waren. Hij was er zelf ook echt op tegen, voegde hij eraan toe. „Maar soms moet je iets doen wat je niet wilt omdat er geen andere keus is.”

Als SNS failliet was gegaan waren de banken 5 miljard euro kwijt geweest aan het garanderen van de spaartegoeden bij SNS tot 100.000 euro. Dat had tot nieuwe instabiliteit kunnen leiden in de hele Nederlandse financiële sector, met het risico dat de Staat ook andere banken opnieuw had moeten steunen.

Dijsselbloem vroeg DNB daarom welke bijdrage van de banken haalbaar was. „Daar moeten we op kunnen vertrouwen. Alles afwegende komen we dan op een bedrag van 1 miljard.” Daar staat wel tegenover dat de banken 2 jaar later beginnen met het vullen van het nieuwe depositogarantiefonds. Dat fonds is nu nog leeg en had daarom ook geen soelaas geboden bij een faillissement van SNS.