Nieuws/Binnenland
113654
Binnenland

Frustratie platteland bonus Le Pen

Isabelle Zingale kan nog lachen om de telecom-ellende.

Isabelle Zingale kan nog lachen om de telecom-ellende.

BÉZU-LA-FÔRET - Op slechts honderd kilometer van Parijs liggen meerdere ‘zones blanches’: gebieden waar mobiele telefoons geen bereik hebben. Een van de redenen dat het Front National er goed scoort. ,,Mensen voelen zich vergeten.”

Isabelle Zingale kan nog lachen om de telecom-ellende.

Isabelle Zingale kan nog lachen om de telecom-ellende.

Als Isabelle Zingale (50) wil afrekenen in een webshop, moet ze halsbrekende toeren uithalen. Het internet is al niet erg snel, maar het probleem is de mobiele telefoon. Alleen in de nok van het huis heeft ze bereik. ,,Als ik mijn aankoop wil betalen, moet ik een code invullen die ik per sms van de bank krijg. Van tevoren leg ik mijn mobiel op een van de balken in de zolder, ik koop het product, ren naar boven om de code te lezen en sprint weer terug om ‘m in te vullen.”

Haar slechte bereikbaarheid zorgt vooral voor problemen op professioneel niveau. ,,Ik zit in de ict, maar thuiswerken is lastig omdat het internet onbetrouwbaar is”, zegt ze in de grote tuin van het huis waar ze met haar ouders woont. ,,Als ik piketdienst heb, moet ik het weekend buiten het dorp doorbrengen. We hebben hier wel een vaste lijn, maar probleemmeldingen komen per sms.”

Toch is het niet onbegrijpelijk dat ze de ongemakken van Bézu-la-Fôret voor lief neemt. Het rustige, charmante dorpje ligt ingesloten tussen een bos en de eindeloze velden van het departement Eure. Langs het plaatsje kronkelt de rivier de Lévière. Helaas behoort een deel van het plaatsje tot een van de 273 ‘zones blanches’, waar een mobiele telefoon nutteloos is.

In 2016 beloofde Emmanuel Macron, nu presidentskandidaat maar toen nog minister van Economische Zaken, dat ook de onbereikbare gebieden een zendmast zouden krijgen. ,,Dat is normaal de taak van de mobiele aanbieders, maar die zien natuurlijk geen brood in een klein dorp van 291 bewoners”, zegt burgemeester Serge Brière (66). ,,De overheid zou het betalen, maar die is niet over de brug gekomen. Zoals het er nu naar uitziet, duurt het nog een jaar voor die mast er staat.”

Brière is een burgemeester ‘sans étiquette’: hij is geen lid van een partij. De Fransman praat liever niet over politiek en de opkomst van het Front National (FN) in Bézu is merkbaar een pijnlijk onderwerp. Bij de regionale verkiezingen van 2015 ging maar liefst 54 procent van de stemmen naar de kandidaat van Marine Le Pen.

,,In 2012 dachten we nog mensen op het FN stemden omdat ze genoeg hadden van Nicolas Sarkozy. Maar nu is wel duidelijk dat de partij een serieuze aanhang heeft verworven. Dat mensen zich hier vergeten voelen en het idee hebben dat zowel links als rechts hen de afgelopen decennia hebben laten zitten, kan daaraan bijdragen.” Een postkantoor heeft Bézu nooit gehad en de school is al dertig jaar dicht. Brière hoort vooral klachten over het openbaar vervoer – dat praktisch afwezig is. ,,We hebben alleen een schoolbus.”