Nieuws/Binnenland
1136772
Binnenland

Vondelpark trekt jaarlijks tien miljoen

Loop naar de RAI!

Volgend weekend, 9 en 10 februari, wordt de Fiets en Wandelbeurs weer georganiseerd in de Amsterdam RAI. Om letterlijk en figuurlijk warm te lopen, stippelden wij een route uit van Amsterdam CS naar de RAI.

Bent u ook zo’n fan van die prachtige tv-serie ’De Gouden Eeuw’? Wat kan je toch veel leren van de geschiedenis! Zo zag ik dat waar nu de Rosse Buurt van Amsterdam ligt, begin zestiende eeuw zo’n beetje het machtscentrum van ons land was gevestigd. Om dat rijke verleden eens met eigen ogen te zien, gaan we daarom op weg naar de Amsterdam RAI eerst de Wallen op. Dat kan weer veilig, nu de junks zijn verjaagd naar andere wijken.

De Oudezijds Voorburgwal is rijk aan tegenstellingen. Enerzijds vol seksshops, raamprostituees, peepshows, bordelen, kroegen en coffeeshops. Waar u zich niet door moet laten afschrikken, want die zijn als u ’s morgens al op pad gaat allemaal nog gesloten. De Wallen komen eigenlijk pas echt tot leven als het een beetje begint te schemeren.

Daardoor hebben we alle gelegenheid in rust te genieten van die andere kant: de prachtige, monumentale grachtenpanden uit de Gouden Eeuw en overblijfselen van de vele kloosters die hier in de middeleeuwen stonden.

Kreek

De Oudezijds Voorburgwal was oorspronkelijk een kreek die werd uitgegraven tot een gracht om het oostelijke deel van Amsterdam, de zgn. oude zijde. Tot 1385 spleet de Amstel de stad in twee vrijwel gelijke delen: de oude zijde met de Oude Kerk en de nieuwe zijde met de Nieuwe Kerk; beide kerken staan er nog steeds! Om de stad te verdedigen, werd aan beide kanten een gracht gegraven met daarachter een zgn. burgwal om zich achter te kunnen verschansen. Zo ontstonden de Oudezijds Voorburgwal, Oudezijds Achterburgwal, Nieuwezijds Voorburgwal en Nieuwezijds Achterburgwal (nu Spuistraat).

Als we de Oudezijds zijn afgelopen, steken we het Rokin over en gaan het Spui op. Vol befaamde boekenwinkels en het ’wereldberoemde’ Café Hoppe. In de jaren zestig dansten hier de Provo’s nog rond Het Lieverdje. Ooit was Het Spui de zuidgrens van Amsterdam. Het water werd samen met de Nieuwezijds Achterburg en Nieuwezijds Voorburgwal rond 1882 gedempt.

Huldigingen

Verderop komen we langs de Bloemenmarkt en lopen we via de Leidsestraat het Leidseplein op. Nog altijd staan de huldigingen van Ajax en het Nederlands Efltal op het bordes van de Stadsschouwburg op het oogvlies gebrand. Via de Stadhouderskade wandelen we naar de PC Hooftstraat, chique winkelstraat met peperdure shops waar al of niet bekende Nederlanders flaneren en inkopen doen. De straat eindigt in het Vondelpark dat in 1865 voor het publiek werd geopend. De Amsterdammers en ook toeristen zijn gek op het park: jaarlijks trekt het zo’n tien miljoen bezoekers!

Vooral in het weekend stappen ze in grote getalen in de joggingkleding om, het liefst in gezellige groepjes, aan de conditie te werken.

Koningsdag

Straks met Koningsdag is het park weer één grote vrijmarkt en als het zonnetje ècht gaat schijnen, worden er theatervoorstellingen en concerten gegeven of komen de mensen er om gezellig te picknicken. Dat kan nu ook weer zonder natte billen te halen, want een paar jaar geleden is het park opnieuw gedraineerd waardoor het niet meer na elke regenbui blank staat.

We verlaten het park en gaan op het Valeriusplein onder de poort van het monumentale Amsterdams Lyceum door, dat sinds 1920 in gebruik is. Er direct tegenover nog zo’n monument: het Olympiaplein. In 1926 aangelegd in het kader van de Olympische Spelen die in 1928 in Amsterdam werden georganiseerd. Rond het plein zien we dat de namen van de straten die zijn gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, zijn geïnspireerd door de Spelen en de klassieke Griekse geschiedenis en mythologie.

Werkverschaffingsproject

Via het Minervaplein komen we bij het Beatrixpark, als werkverschaffingsproject aangelegd in jaren dertig van de vorige eeuw. Tijdens de Floriade van 1972 maakte een deel van het park deel uit van de tuinbouwtentoonstelling. Net als het Vondelpark is ook dit park in trek bij de halsbandparkieten, die zich luid kwetterend tegoed doen aan de speciaal voor hen in de bomen opgehangen versnaperingen. De oorspronkelijk uit tropische landen afkomstige groene exoot, die als volièrevogel werd geïmporteerd, doet het uitstekend in de grote steden, waar genoeg voedsel voor ze is te vinden.

Als u het park hebt verlaten, bent u helemaal opgewarmd en is het nog maar een paar honderd meter lopen naar de Amsterdam RAI.

Reacties: jduijs@telegraaf.nl

Wandelwijzer

7,5 km, 100% verhard, honden aangelijnd toegestaan maar niet handig. Horeca: overal.

 

Fiets en Wandelbeurs

De beurs, die op zaterdag 9 en zondag 10 februari wordt gehouden in de Amsterdam RAI, is met zijn 20.000 bezoekers en ruim 400 exposanten de grootste in zijn soort van Europa.

Op de beurs is van alles te horen en zien over wandelen en fietsen, e-bikes, wandel- en fietsvakanties en kamperen. Ook worden in de diverse zalen lezingen en workshops gegeven over bijvoorbeeld het gebruik van GPS, rugzakken, tenten of verre reizen.

Op de beurs zijn stands van meer dan honderd reisorganisaties. Ook wordt de fiets- en wandelroute van het jaar bekendgemaakt.

U kunt uiteraard ook met de auto, trein, tram of bus naar de Amsterdam RAI reizen.

De beurs is geopend van 10.00-17.00 uur. Amsterdam RAI is gevestigd aan het Europlein 22.

Informatie: www.fietsenwandelbeurs.nl.