Nieuws/Buitenland
1136809
Buitenland

Commotie over uitspraken FDP'er Hahn

In de Duitse deelstaat Hessen is commotie ontstaan over uitspraken van de minister van Integratie en tevens FDP-voorzitter in Hessen, Jörg-Uwe Hahn. Die vraagt zich donderdag in een gesprek met de Frankfurter Neuen Presse af of de Duitse gemeenschap wel zo ver is om „een Aziatische uitziende vicekanselier nog langer te accepteren.”

Hahn doelt op de voorzitter van de FDP en tevens vicekanselier Philipp Rösler, die Vietnamese wortels heeft. Het rumoer komt in een periode dat de liberale FDP, coalitiegenoot in de landelijke regering, het al moeilijk heeft en in diverse deelstaten niet meer vertegenwoordigd is in het parlement na verkiezingsnederlagen.

In het deelstaatsparlement werd de uitspraak fel bekritiseerd door de oppositie. De omstreden woorden werden een „stijlloze ontsporing” en een „volledig onacceptabele formulering” genoemd. De linkse partij Die Linke eiste het aftreden van de FDP-minister.

Hahn verklaarde via berichtendienst Twitter dat hij Rösler niet wilde bekritiseren maar dat hij een discussie in de samenleving wilde aanzwengelen.