Nieuws/Binnenland
113698
Binnenland

Motorclub met vertoon uit supportershome getrapt

Twente-Satudarah 1-0

Het supportershome Vak P bij de Grolsch Veste, nu gesloten vanwege drugshandel.

Het supportershome Vak P bij de Grolsch Veste, nu gesloten vanwege drugshandel.

Enschede - Iedereen in voetballand is het er eigenlijk wel over eens. In ieder stadion houden zich wel gedrogeerde supporters op. Het wordt echter anders wanneer er sprake blijkt van structureel drugsmisbruik. Het was zelfs de georganiseerde misdaad die binnen Vak P – de harde kern van Twente-supporters – de dienst uitmaakte.

Het supportershome Vak P bij de Grolsch Veste, nu gesloten vanwege drugshandel.

Het supportershome Vak P bij de Grolsch Veste, nu gesloten vanwege drugshandel.

En dus was er voor de autoriteiten geen andere optie dan keihard ingrijpen. Het is een unicum in de historie van het Nederlands voetbal: een heel stadion dat moet worden ontruimd. Alleen de manier waarop roept op z’n zachtst gezegd vraagtekens op.

Vooral de oorzaak vormt een regelrecht dieptepunt. Nadat het supportershome van Vak P in 2006 al eens vanwege drugshandel een half jaar op slot ging, was het politie en justitie duidelijk geworden dat er vanuit dit onderkomen weer volop in drugs werd gedeald.

Volgens burgemeester Onno van Veldhuizen was sinds enkele maanden duidelijk dat ’Vak P Vak P niet meer was’. „We hadden sterke vermoedens dat er tijdens de wedstrijden stelselmatig in drugs werd gedeald. Daar zou ook betrokkenheid bij zijn van leden van Satudarah. Er was een gegrond vermoeden dat de georganiseerde criminaliteit de macht had overgenomen in het home van Vak P.”

Volgens politiechef Janny Knol werd er zelfs een selectief deurbeleid gevoerd. Ook supporters die al jarenlang lid waren, werd ineens de toegang geweigerd.

Het supportershome werd door de nieuwe ’bewindvoerders’ dankbaar gebruikt als ’sluis’ om drugs het stadion binnen te smokkelen. Vanuit het supportershome is het namelijk mogelijk rechtstreeks het stadion in te komen, zonder verdere poortjescontrole.

Daarmee is volgens politiechef Knol de veiligheid in het geding: „Voetbal is een familiesport, met jonge kinderen.”

Besloten werd om het supportershome juist tijdens de wedstrijd tegen PSV binnen te vallen omdat het hier dan rustiger zou zijn. De ontruiming van het met 30.000 mensen gevulde stadion ging echter gepaard met veel onrust. Veel bezoekers vermoedden een terreurdaad of een bommelding.

Het politieoptreden leidde tot grote woede onder supporters. Volgens de politie zijn er alleen waarschuwingsschoten gelost met zogenoemde stunbags, waarvan de kogels niet het lichaam binnendringen. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. Op sociale media laten supporters echter verwondingen zien. Ook is een filmpje te zien dat een supporter door een politiepaard onder de voet wordt gelopen.

„Het was al ruim een jaar bekend dat Satudarah de dienst uitmaakte binnen Vak P. Die mannen droegen geen FC Twente-kleding maar hun eigen logo’s”, reageert Lucas Fransen, voorzitter van supportersvereniging Vriendenkring FC Twente. Hij vindt het goed dat wordt opgetreden tegen drugsmisbruik: „Maar de manier waarop dat nu is gebeurd, is buitengewoon onhandig.” Ook Van Veldhuizen erkent dat de ontruiming anders had gemoeten.

FC Twente heeft geschokt gereageerd op de georganiseerde drugshandel in het supportershome van harde kern Vak P. „Dat het deze omvang heeft, is voor ons een complete verrassing”, stelt directeur Erik Velderman. De leiding van de eredivisieclub uit Enschede scherpt de huisregels aan. ’Aanstootgevende kleding’, zoals motorjasjes van Satudarah zijn vanaf nu uit den boze. „We zijn vanzelfsprekend blij dat dit wordt aangepakt. Niemand wil dit.”