Nieuws/Nieuws

SP: Geen huurverhoging senioren en zieken

De huurprijzen voor AOW'ers en chronisch zieken mogen niet méér stijgen dan de inflatie. Dat vindt de SP in de Tweede Kamer.

Hij wil verder dat de huur daalt als het inkomen omlaag gaat. „Nu stijgt de huur op basis van het inkomen, maar dat moet ook de andere kant op kunnen werken”, vindt hij. Coalitiepartner PvdA is daar al langer een voorstander van en zal daar deze week op blijven staan, aldus Jacques Monasch dinsdag.

Bij de oppositie bestaan zoals bekend nogal wat bezwaren tegen de woonplannen van het kabinet. Die gelden ook de verhuurdersheffing voor de corporaties, die de verhoging van de huren extra noodzakelijk maakt, ook al is die huurverhoging ook bedoeld om het scheefwonen tegen te gaan. Bij scheefwonen blijven mensen in een sociale huurwoning zitten, terwijl ze een duurder huis kunnen betalen.

Het CDA houdt vast aan de 0,8 miljard uit het Lente-akkoord, aldus woordvoerder Raymond Knops dinsdagavond. Dan blijft er voor de corporaties genoeg over om te investeren en hoeven de huren ook niet zover omhoog. Het CDA blijft er ook bij dat de huren hooguit 5 procent worden verhoogd, maar volgens Knops kan het nu wel oplopen tot 9 procent.

De Eerste Kamer ging alleen akkoord met de heffing voor 2013, maar voor daarna moet minister Stef Blok (Wonen) met iets anders op de proppen komen.