Nieuws

Holland Financial Centre stopt

De stichting Holland Financial Centre (HFC) stopt in zijn huidige vorm. Door de grote kritiek uit de politiek op de lobbyclub voor de financiële sector is er geen draagvlak meer voor de publiek-private samenwerking, stelde het bestuur woensdag.

Na de nationalisering van SNS Reaal vorige week vrijdag gaven minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en financiële woordvoerders in de Tweede Kamer aan dat ze de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven in het HFC niet langer wenselijk achten. Daarmee is een belangrijke pijler onder het platform weggevallen, stelde het bestuur.

Het HFC wordt geleid door een twintigtal zwaargewichten uit verschillende takken van de financiële wereld. De voorzitter was tot zondagavond de voormalig topman van SNS Reaal, Sjoerd van Keulen. Die legde zijn functie echter neer na de nationalisatie van SNS.

Gisteravond meldde HFC-directeur Akkie Lansberg nog dat de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven juist moet blijven doorgaan en dat toezichthouders AFM en DNB betrokken moesten blijven bij de club.

Later gisteravond, toen het bestuur van HFC al was begonnen met een discussie over het voortbestaan van de club, verzuimde Van Lansberg om dit te melden. Daardoor stond haar pleidooi nog in de krant van vanochtend, terwijl het al lang en breed was achterhaald door het opheffingsbesluit dat afgelopen nacht is genomen.