Nieuws/Buitenland
1137165
Buitenland

Bibliotheek krijgt boek na 55 jaar terug

Meer dan een halve eeuw na het verstrijken van de uitleentermijn heeft een bibliotheek in New York een boek teruggekregen. Het boek Fire of Francis Xavier (Het vuur van Franciscus Xaverius) van pater Arthur McGratty werd op 10 april 1958 uitgeleend, meldden Amerikaanse media. De bibliotheek heeft een foto van het boek op haar Facebookpagina gezet.

De uitleentermijn bedroeg in 1958 28 dagen. Het boek werd per post terugbezorgd, bijna 55 jaar te laat. Wie het boek had geleend en waarom het nu pas in de bibliotheek terugkeerde, is niet bekend.

Degene die het boek terug liet bezorgen had een cheque van 100 dollar meegestuurd. Dat zou strikt volgens de regels niet genoeg zijn om de boete te betalen. De huidige boete van de bibliotheek voor het te laat terugbezorgen van een boek is 25 dollarcent per dag. Voor een boek dat 55 jaar te laat is, zou dat neerkomen op meer dan 5000 dollar.

De lener hoeft echter niet alsnog bang te zijn voor een hoge geldstraf. Volgens de woordvoerster van de instelling met de toepasselijke naam Amy Geduldig zal die nooit meer zijn dan de waarde van het boek.