Nieuws/Buitenland
1137190
Buitenland

'CIA heeft basis voor drones in Saudi-Arabië'

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft al 2 jaar een geheime basis in Saudi-Arabië waarvandaan onbemande vliegtuigjes (drones) vertrekken. Dat hebben Amerikaanse media woensdag gemeld. Een zo'n drone doodde in september 2011 in Jemen Anwar al-Awlaki. Hij was een in de Verenigde Staten geboren leider van de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische schiereiland.

De basis is bedoeld om op leden van die in Jemen gevestigde beweging te jagen. Waar precies de basis zich bevindt, melden de media niet. Volgens The New York Times heeft de regering-Obama opdracht tot de aanleg van de basis gegeven na een actie met een raket in Jemen in december 2009. Die actie liep op een faliekante mislukking uit. Tientallen burgers die niets met het terrorisme te maken hadden, kwamen om.

Amerikaanse functionarissen zeiden tegen de krant dat de basis voor het eerst werd gebruikt bij de actie tegen Awlaki. Ook de 16-jarige zoon van Awlaki en twee andere Amerikanen die zich bij al-Qaeda hadden aangesloten, werden bij een actie met een drone gedood.