Nieuws/Binnenland
1137216
Binnenland

EU-ambtenaren staken om salaris

Een groot deel van de EU-ambtenaren in Brussel legt vandaag zijn werk neer uit protest tegen dreigende bezuinigingen op hun salaris.  Leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie waarschuwen dat als de plannen om hun loon te korten doorgaan, ze hun werk straks niet meer goed kunnen doen.

,,Met de actie willen we een duidelijk signaal afgeven dat er achter de politieke discussie over cijfers, echte mensen van vlees en bloed schuilgaan”, aldus vakbondsleider Simon Coates tegen de website EUobserver.

Regeringsleiders praten later deze week over de hoogte van de Europese begroting voor de periode 2014 tot 2020. Onder andere Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië zijn voorstander van bezuinigingen op het salaris van de EU-ambtenaren. Ongeveer 3000 Brusselse beleidsmakers cashen jaarlijks een brutosalaris dat hoger ligt dan de 144.000 euro die minister-president Mark Rutte verdient. Dat bleek zondag uit antwoorden van de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

PVV-Kamerlid Barry Madlener vindt dat de stakende bureaucraten beter direct hun biezen kunnen pakken. Hij wijst erop dat de lonen in Brussel dit jaar 5,5 procent omhoog zijn gegaan, terwijl in de lidstaten juist grootschalige ontslagen en drastische loonverlagingen plaatsvinden.

,,Als die ambtenaren denken op de stoel van de regeringsleiders te kunnen gaan zitten, hadden ze een andere baan moeten kiezen", aldus Madlener. ,,Deze wereldvreemde bureaucraten lijken niet te begrijpen dat het in de rest van Europa crisis is, ze kunnen beter per direct opstappen in plaats van staken!”

Het EU-personeel vindt dat het wel degelijk inlevert en een bijdrage levert aan bezuinigingen. Zo rekent president Günther Lorenz van vakbond Union Syndicale voor dat de ambtenaren al bijna 10 procent koopkrachtverlies hebben moeten incasseren. „Wij delen ook in de lasten, net als andere ambtenaren. Wij hebben onze limiet bereikt.” Zo zijn de salarissen al twee jaar bevroren, wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd en gaat het aantal werkuren per week omhoog, aldus Lorenz.

Niet al het personeel van de Europese instellingen heeft het werk neergelegd. Staf van de Europese Commissie werkt wel, maar heeft een betoging georganiseerd. 90 Procent van het personeel van de Europese Raad staakt wel.

Europees commissaris Maros Sefcovic (Administratie) wees eerder deze week al op de voorgestelde verlagingen. „Onze voorstellen voorzien al in het snijden van 2500 banen in de komende 5 jaar. Dat is meer dan het voltallige personeel van het Hof van Justitie!” Hij riep de lidstaten dan ook op om zich niet te laten meeslepen en niet „de Europese motor te breken”.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat er 3000 EU-ambtenaren zijn die meer verdienen dan minister-president Mark Rutte.