Nieuws/Nieuws

Carnaval: drie dagen lang feest

Door Priscilla Speijer

Komend weekeinde hijst half Nederland zich weer in konijnenpakken  en andere feestlijke kleding om in Noord-Brabant of Limburg los te gaan tijdens carnaval. Hotelprijsvergelijker www.trivago.nl heeft een selectie gemaakt van de zes populairste carnavalbestemmingen in binnen en buitenland. Mèt een hoteltip zodat je niet met een glaasje op achter het stuur hoeft te kruipen.

MAASTRICHT

Hèt kloppend hart van carnaval in ons land is toch wel Maastricht, of tijdens deze feesttijd 'Mestreech' genaamd. Carnaval, of vastelaovend, wordt grotendeels op straat gevierd, cafés hebben een bar voor de deur en (Limburgse) muziek galmt door het stadscentrum. Vooral de zondag, de officiële start van carnaval, is een aanrader in Maastricht. Dan vindt dé optocht plaats en feesten vele mensen tot in de late uurtjes. Voor de bierliefhebber is de Limburgse hoofdstad eveneens een goede keuze, want bier wordt nog steeds geschonken in glazen en niet in plastic bekers.

Hotel-tip: Carnavalszondag (10 februari): Townhouse Design Hotel Maastricht.

 

 

DEN BOSCH

Den Bosch, wat gedurende carnaval Oeteldonk heet, is een van de leukste carnavalssteden van Nederland. Op de zaterdag begint het carnaval al een beetje in en om de cafés maar op de zondag en maandag breekt het feest pas echt los. Op de zondag wordt de prins binnengehaald; een ceremonie die het carnavalsfeest officieel inluidt. Vervolgens wordt op maandag de optocht gehouden. Anders dan in veel Limburgse steden is de muziek in Den Bosch voor de gemiddelde Nederlander prima te volgen.

Hotel-tip: Carnavalszondag (10 februari): Stadshotel Jeroen Bosch.

 

 

AALST

Het carnaval van het Belgische Aalst (Oilsjt) is een authentiek volksfeest dat symbool staat voor de specifieke vieringswijze van de streek. Net als in veel andere carnavalssteden wordt er in en rond de cafés gezellig gefeest, maar het is de stoet die carnaval in Aalst zo speciaal maakt. In de optocht wordt veel tijd en moeite gestoken met als resultaat prachtige praalwagens en originele kostuums. Hoewel de wedstrijd voor mooiste praalwagen slechts zeventig deelnemers toelaat, doen elk jaar meer dan tweehonderd groepen mee. Dit maakt de zondagoptocht van Aalst een tijdrovende maar geliefde bezienswaardigheid. In 2010 is het carnaval van Aalst zelfs opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. .

Hotel-tip: Carnavalszondag (10 februari): Best Western Premier Keizershof.

 

 

NICE

Aan de Cote d’Azur, in het zuid Franse Nice, wordt eveneens carnaval gevierd, al is de invulling ervan iets anders dan bij ons. Hier wordt het gevierd met optochten die professioneel worden opgevoerd en voorbereid. De carnavalswagens zijn opzienbarend groter en mooier dan we in Nederland gewend zijn. Het carnaval in Nice heeft prachtige parades met de thema’s 'carnaval' en 'bloemen'. Daarnaast wordt in de avond een parade gehouden die sprookjesachtig is verlicht. Carnaval wordt hier ervaren als een spectaculaire show, waar muzikanten en artiesten van over de hele wereld aan deelnemen. Het feest wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk boven zee. Een absolute aanrader voor wie zijn voorjaarsvakantie nog moet plannen. In Nice wordt namelijk carnaval gevierd van 15 februari tot en met 6 maart.

Hotel tip: Afsluiting met vuurwerk (6 maart): Le Negresco.

 

 

KEULEN

Keulen wordt gezien als de oorsprong van het Rijnlands carnaval, zoals het wordt gevierd in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Hier wordt carnaval ook wel gezien als het vijfde seizoen, dat op 11 november begint en eindigt op Aswoensdag. De maandag (Rosenmontag) staat hier bekend als de belangrijkste dag vanwege de grote optocht, een oude traditie die dateert uit het jaar 1823. Tijdens de optocht wordt er vanuit de carnavalswagens massaal met snoep en bloemen (rozen) gestrooid. De Keulse optocht trekt jaarlijks meer dan een miljoen verklede toeschouwers.

Hotel tip: Rosenmontag (11 februari), Art'otel cologne.

 

 

VENETIË

Carnaval in Venetië is beroemd om haar traditionele gemaskerde bals. Vanwege de internationale populariteit wordt het carnavalsfeest hier langer gevierd dan bij ons, van 2 t/m 12 februari. Het Venetiaanse carnaval is een sprookjesachtig en uniek evenement. In de week van carnaval zijn overal in de stad verklede mensen te vinden, cafés zitten vol en er is veel gezelligheid. Overal worden evenementen georganiseerd met muziek, dans en theater. Voor wie het feest op klassieke wijze wil meemaken kan overwegen aan een van de vele gemaskerde bals deel te nemen. De unieke ervaring om te dansen met iemand die je de dag erna niet meer zal herkennen, wordt door vele Italianen geprezen.

Hotel tip: Carnavalszondag (10 februari), Best Western Premier Sant'Elena.