Nieuws/Binnenland

Kanaaleilanden: Britse vakantie met Franse slag

Door Wendy Roep

Van eten met sterren tot wandelen op de zeebodem en eilandhoppen op de Kanaaleilanden...

Eten met sterren

Dat Fransen van lekker en goed eten houden is bekend. Ook de Kanaaleilanden, zo dichtbij Frankrijk dat je het op een heldere dag kan zien liggen, maken die culinaire aspiraties waar. Zo zijn er op Jersey maar liefst drie restaurants met Michelinster. Een indrukwekkende score, vooral gezien de kleine oppervlakte en het daardoor relatief beperkte aanbod.

Wie graag de sterren van de hemel wil eten boekt een tafeltje in Ocean (in het Atlantic Hotel) waar chef Mark Jordan de scepter zwaait, Bohemia onder leiding van chef Shaun Rankin of Tassili (in het Grand Jersey hotel) met chef Richard Allen. Zie voor meer informatie en boekingen www.theatlantichotel.com, www.bohemiajersey.com en www.grandjersey.com.

Kanaaleiland-hoppen

Behalve Jersey en Guernsey zijn ook de andere Kanaaleilanden het bezoeken meer dan waard. Vanaf Guernsey vertrekken dagelijks meerdere boten naar Sark (45 minuten) en Herm (20 minuten). Sark is autovrij en een bezoekje voelt daardoor als een reis terug in de tijd. Het enige gemotoriseerde voertuig dat er rondrijdt is een tractor.

Herm staat vanwege de parelwitte stranden en gekleurde huisjes wel bekend als een stukje Caribisch gebied in Engeland. Wandelen, fietsen of lui op het strand liggen – de eilanden lenen zich er perfect voor. Wie langer wil blijven dan een dagje kan tevens een hotel of appartementje boeken. Zie voor meer informatie www.sark.co.uk en www.herm.com.

Wandelen op de zeebodem

Omdat de getijdenverschillen op de Kanaaleilanden zo enorm zijn – zeven tot wel elf meter – komt er met laag water een groot stuk zeebodem droog te liggen. Bootjes in de haven liggen dan op het droge en vogels stropen het vochtige zand af op voedsel. Op zowel Jersey als Guernsey is het mogelijk wandeltochten te maken in dit tijdelijk drooggevallen natuurgebied.

Maar pas op: het tij is verraderlijk en komt heel snel op, verhalen van mensen die gestrand zijn hoor je regelmatig. Het is daarom belangrijk je goed te laten informeren over de getijden en bepaalde delen alleen met een gids te betreden.

Er zijn diverse organisaties die tours in kleine groepjes aanbieden, kijk bijvoorbeeld eens op www.jerseywalkadventures.co.uk of voor wandelingen op Guernsey op www.islandadventures.gg