Nieuws/Buitenland
1137330526
Buitenland

’EU moet focussen op mRNA-technolgie bij aankoop vaccins’

Von der Leyen: Pfizer vervroegt levering 50 miljoen vaccins aan EU

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Brussel - Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat het Amerikaans-Duitse farmaceutische bedrijf Pfizer/BioNTech 50 miljoen doses van het Covid-19-vaccin vervroegd gaat leveren. Verder wil ze dat de EU zich bij de aankoop van coronavaccins voortaan vooral richt op vaccins gebaseerd op zogenoemde mRNA-technologieën.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Zowel het vaccin van Moderna als het vaccin van Pfizer zijn gebaseerd op mRNA-technologie. Von der Leyen maakt daarop bekend dat farmaceut Pfizer zijn levering van 50 miljoen vaccins aan de Europese Unie gaat vervroegen. De doses waren bedoeld voor het tweede kwartaal maar door de problemen met vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson wordt de nood op deze manier enigszins gelenigd, aldus Von der Leyen.

De Duitse onderstreepte dat dit niet betekent dat er geen contracten in de toekomst meer worden getekend met producenten die geen mRNA-technologie gebruiken, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson voor het Janssen-vaccin. Mogelijke zeldzame bijwerkingen met bloedproppen na inenting met vaccins van deze twee fabrikanten worden momenteel onderzocht.