Nieuws/Wat U Zegt

'Als omkoping bij mijn club gebeurt, dan lever ik mijn seizoenkaart in'

Uitslag Stelling: Doodsteek voor de sport

Door Ina Eggink

Het Europol-onderzoek naar omkooppraktijken in de voetbalsport is hard aangekomen bij de voetballiefhebbers. Bij bijna 400 internationale voetbalwedstrijden, waaronder ook kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK, was sprake van matchfixing en dat is nog maar het topje van de ijsberg, zo maakte de Europese opsporingsorganisatie bekend. Voor ruim 80 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag gaat de lol er wel vanaf als de sport zo corrupt blijkt te zijn. Waarom zou je nog gaan kijken als een wedstrijd ’gewoon nep’ is?

Toch staan de meesten er niet van te kijken dat matchfixing zo’n grote rol speelt in de voetbalwereld. „Dat is het logische gevolg van het feit dat voetbal niet meer om het spel maar om de miljarden gaat. Dat is dan ook het echte probleem.” Een op de acht ligt er niet wakker van. Het kan hen niets schelen of een match gefixt is, „als het maar een mooie wedstrijd is”.

De overgrote meerderheid echter vindt het een zorgelijke ontwikkeling. „Matchfixing is net zo funest als doping. Het maakt de sport kapot”, klinkt het herhaaldelijk. Een respondent voorspelt dat het net zo zal gaan als bij het wielrennen: „Eerst ontkenning, dan erkenning en dan is iedereen ’geschokt’!”

Verdacht

De KNVB spreekt van een ’grote bedreiging voor het Nederlandse voetbal’. Ruim driekwart is het daarmee eens. Iedere keeper die een bal doorlaat, iedere speler die een penalty naast schiet en iedere speler die in eigen doel schiet, is vanaf nu verdacht. „Bijna zestien meter hoog of ver naast schieten. Tot nu toe dacht ik ’die moet nog even wat oefenen’. Nu denk ik ’wat zou die er voor betaald hebben gekregen’?”

Hoewel in ons land officieel geen omgekochte wedstrijden bekend zijn, denkt ruim 90 procent dat matchfixing ook in het Nederlandse voetbal voorkomt. „Als je ziet wat de scheidsrechters tegenwoordig uitspoken”, zeggen sommigen, „dat is zowel voor de leek als voor de kenner onbegrijpelijk.”

De meerderheid vindt de bestrijding van matchfixing in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de sportbonden. De KNVB heeft wel allerlei maatregelen getroffen, zoals een gokverbod, meldplicht, de instelling van een tiplijn en uitgebreide voorlichting aan clubs en spelers, maar bijna drie op de vier vinden dit niet genoeg. Ruim 40 procent is van mening dat het probleem eerder valt onder de verantwoordelijkheid van minister Opstelten (Justitie). Matchfixing is crimineel gedrag, dus politie en justitie moeten het aanpakken.Rotte appels

Europol wil niet zeggen om wie en om welke wedstrijden het gaat. Onder de verdachten bevinden zich vijf Nederlanders. Ruim de helft denkt dat het (ook) om spelers gaat. „De rotte appels zoeken en levenslang schorsen”, luidt het oordeel. Want matchfixen is vals spelen en verdient een harde strafmaat. Op een enkeling na is iedereen voor strafrechtelijke vervolging. „Bestrijden moet om het niet excessief te laten worden”, zegt iemand, „maar uitroeien is een illusie. Er is veel geld mee te verdienen.”

En dat is het probleem, er gaat veel te veel geld om in het voetbal. Dat heeft de sport al lang kapot gemaakt, menen veel deelnemers. We moeten terug naar de basis. Normale salarissen voor spelers en trainers, afschaffen van miljoenentransfers, etc. „Laten we sport weer maken zoals sport bedoeld is: sportief en verbroederend.”