Nieuws/Buitenland
1137441
Buitenland

Islamitische leiders bijeen in Caïro

Terwijl in het midden van het Midden-Oosten een bloedige burgeroorlog woedt, zijn woensdag en donderdag in Caïro islamitische leiders bijeen voor de twaalfde topconferentie van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). De burgeroorlog in Syrië en de komst van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad naar Caïro maken de doorgaans slaapverwekkende conferenties van de in september 1969 opgerichte organisatie opmerkelijk.

Iran en Egypte waren elkaars tegenpolen in de regio in de jaren 1979 - 2011. Ahmadinejads bezoek aan zijn Egyptische ambtgenoot Mohamed Mursi en onder anderen het hoofd van de belangrijke soennitische instelling al-Azhar, sjeik Ahmed al-Tayeb, illustreert een toenadering die 3 jaar geleden ondenkbaar leek.

Over Syrië lijken ze het echter niet eens te worden. Mursi steunt de gewapende soennitische oppositie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad die nog steeds kan reken op steun van het sjiitische Iran. Syrië zelf is als OIC-lid geschorst. De top komt waarschijnlijk met een slotverklaring die de oppositie oproept te praten met de regering en die het meeste geweld in Syrië aan het regime wijt.