Nieuws/Binnenland
1137467
Binnenland

Uitspraak in zaak Land van Ooit

De voormalige uitbaters van het failliete Belgische pretpark Land van Ooit, de Nederlanders Marc Taminiau, zijn vrouw en zijn zoon, horen woensdag of ze de cel in moeten. Om 9.00 uur doet de rechtbank in Tongeren, vlak over de grens bij Maastricht, uitspraak in deze affaire.

De Nederlandse familie staat terecht voor valsheid in geschrifte, witwaspraktijken en misbruik van goederen van het bedrijf voor persoonlijke doeleinden. Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) eiste 5 jaar cel tegen het drietal, evenals een geldboete van 2000 euro en een beroepsverbod van 10 jaar.

De voormalig Efteling-directeur, die in 1989 het pretpark Land van Ooit in het Nederlandse Drunen oprichtte, droomde van een dergelijk pretpark in Vlaanderen. Maar dat bleek geen lang leven beschoren. Amper 73 dagen na de opening in de zomer van 2007 ging het park in Tongeren met een sterk Romeins thema failliet. Er waren te weinig bezoekers geweest en onenigheden tussen de uitbaters en de geldschieters kwamen bloot te liggen.