Nieuws/Wat U Zegt

'Ouderen zijn kennelijk niet belangrijk voor de Nederlandse politiek'

Uitslag Stelling: Welkome protestpartij

Door Ina Eggink

De groeispurt van 50Plus in de peilingen wordt met vreugde begroet. Want ouderen worden onevenredig hard geraakt door de bezuinigingen en door andere partijen worden zij slecht vertegenwoordigd, aldus veel deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Ouderen worden extra gepakt, maar vergeet niet dat zij met velen zijn. De huidige (regerings)partijen onderschatten het zetelverlies dat zij zullen lijden als zij zo doorgaan.”

Voor precies negen op de tien stellingdeelnemers is het volkomen helder: de virtuele zetelwinst van 2 naar 12 zetels in de jongste peiling van Maurice de Hond is een krachtig protest tegen het huidige kabinet. „Dit is een duidelijke reactie op het Nederlandse afbraakbeleid. Er is overal geld voor, behalve voor mensen”, schrijft een van hen woedend. Een ander: „Het geeft aan dat veel ouderen zich door de huidige politiek geminacht en bestolen voelen.”

Wel heeft de helft twijfels bij de waarde van zo’n peiling. „Het geluid van 50Plus willen de mensen graag horen. Het resulteert in dagkoersen die niets met de werkelijkheid te maken hebben en die niets voorspellen over de volgende verkiezingen.”

Opvreters

Evengoed vindt 80% een politieke partij die specifiek voor ouderen opkomt nuttig en gewenst. „Opkomen voor een groep die nu zo ontzettend slecht vertegenwoordigd wordt in de Tweede Kamer is broodnodig.” Bovendien noemt u het „logisch, want 50Plus vertegenwoordigt een grote groep Nederlanders die ten onrechte worden neergezet als opvreters en mensen die alleen maar geld kosten.”

Al zijn er ook heel wat sceptische reacties. „Na Wilders, die de ouderen liet vallen op de dag dat hij op het pluche kwam (werken tot 65 en geen dag langer, weet u nog?), hoopt men nu op Krol, die net zomin iets zal bereiken.” Sommigen winden zich zelfs erg op over de eenzijdigheid van 50Plus: „Zelf 65+, word ik ook flink getroffen. Maar aan one-issuepartijen die het algemeen belang uit het oog verliezen hebben wij evengoed niets.”Melkkoe

Ondertussen is 86% van mening dat ouderen daadwerkelijk het hardst getroffen worden door de bezuinigingen. „Ouderen worden gepakt. Dáár valt wat te halen. Ze zijn voor de politiek simpelweg een melkkoe.” Een ander: „Het is beschamend dat mensen die hun hele leven gewerkt hebben onevenredig hard aangepakt worden.”

Toch wordt daar ook tegen geprotesteerd, en beslist niet alleen door jongeren. „Als 69-jarige schaam ik me voor een partij als 50Plus. Ik krijg meer pensioen dan mijn kinderen met hard werken ooit zullen krijgen, dat vergeet mijn generatie nogal eens.” Een ander schrijft zelfs: „Als 82-jarige vind ik dat Krol de boel manipuleert. De groep ouderen die het zwaar voor de kiezen krijgt is maar beperkt.”

Ondertussen is 77% van mening dat de gevestigde partijen zich te agressief opstellen naar relatieve nieuwkomers als 50Plus. „De hetze tegen 50Plus is begonnen. Eerst de PVV, toen de SP en nu moet 50Plus het ontgelden.”Verwijt

Vooral de kritiek van PvdAleider Diederik Samsom vindt u niet fris. Volgens Samsom doet Henk Krol beloften die hij onmogelijk kan waarmaken; u vindt dat verwijt laagbij-de-gronds. Ten eerste vindt u „de PvdA geen haar beter met al haar gebroken beloften”, en ten tweede schrijft u: „Samsom liegt over wat Krol beloofd zou hebben. Krol heeft niet beloofd dat de koopkracht voor ouderen omhoog zou gaan.”

Daar staat tegenover dat de helft van de stellingdeelnemers ervan uitgaat dat ook 50Plus niets zal kunnen doen om het koopkrachtverlies voor ouderen te beperken, en maar 37% denkt dat 50Plus andere problemen in het land zal kunnen oplossen. Het ontlokt een stellingdeelnemer de verzuchting: „Je zou van 50-plussers verwachten dat ze levenservaring genoeg hebben om niet achter hallelujapartijen als 50Plus aan te lopen.”

Een ander concludeert: „Henk Krol heeft een punt dat bepaalde ouderen onevenredig inleveren. Maar er zijn ook andere groepen die onevenredig inleveren en 50Plus is weinig meer dan gewoon een protestpartijtje.”