Nieuws/Buitenland
113758
Buitenland

Syrisch meisje Bana juicht Trumps raketten toe

Het Syrische twitterfenomeen Bana Alabed.

Het Syrische twitterfenomeen Bana Alabed.

ANKARA - Bana Alabed, het Syrische meisje dat bekend werd door op Twitter verslag te doen van haar leven in het door oorlog verwoeste Aleppo, heeft haar steun uitgesproken voor de Amerikaanse aanvallen op een luchtmachtbasis in Syrië.

Het Syrische twitterfenomeen Bana Alabed.

Het Syrische twitterfenomeen Bana Alabed.

„Ik ben een Syrisch kind dat heeft geleden onder Bashar al-Assad en Putin.” schreef ze op Twitter. „Ik juich Trumps actie tegen de moordenaars van mijn volk toe.”

„Poetin en Assad hebben mijn school gebombardeerd, mijn vrienden vermoord en mij beroofd van mijn kindertijd. Het is tijd dat de moordenaars van de kinderen in Syrië bestraft worden,” schrijft ze in een andere tweet.

De nog maar zeven jaar oude Bana werd door haar twitterverslagen vanuit Oost-Aleppo wereldwijd bekend. Samen met haar moeder schreef ze voor duizenden volgers over haar bizarre leven.

Afgelopen december ontvluchtte ze samen met haar ouders en broertje de stad en vond ze bescherming in Turkije. De Turkse president Erdogan liet het gezin per helikopter ophalen.

Kort na de inauguratie van Trump schreef ze de president een open brief waarin ze hem opriep om de kinderen en mensen van Syrië te redden. „U moet iets doen voor de kinderen van Syrië, want ze zijn net als uw kinderen en verdienen vrede, net als u.”

Het meisje had eerder echter ook wel kritiek op Trump. Bij een verwijzing naar een bericht over het inreisverbod van mensen uit moslimlanden schreef ze „Ben ik een terrorist?”