Nieuws/Binnenland

Belgen kampen met cruise-angst

Door Priscilla Speijer

Belgen hebben cruise-angst. Slechts 66.000 Zuiderburen boekten vorig jaar een cruise. Voor het eerst daalt dat aantal. Volgens Peter Mathieu, voorzitter van Cruise & Ferry World (CFW), is de ramp met de Costa Concordia een harde klap voor de sector, zegt hij in de Belgische krant Het Nieuwsblad. Ironisch genoeg zijn cruises hét thema van het Vakantiesalon in Brussel, dat vandaag (vrijdag) de deuren opent.

In de cruisesector kon het de afgelopen vijf jaar niet op. De cijfers bleven stijgen. Vorig jaar piekten de statistieken nog met 7,7 procent. Maar daar is nu een einde aan gekomen. Voor het eerst sinds 2006 daalt het aantal luxe bootvakanties onder Belgen met maar liefst zes procent.

Grote schuldige lijkt de Costa Concordia. De schrik blijkt er goed in te zitten bij de Belgen na de scheepsramp met het Italiaanse cruiseschip op 13 januari vorig jaar heeft goed. 

Ook de economische crisis wordt als reden genoemd voor de terugval. Reizigers zouden meer gokken op last-minutes.

Touroperator Thomas Cook biedt nu zelfs cruises aan waarop de tweede persoon mee kan voor maar één euro.

Een saillant detail: de financiële crisis doet reizigers wel kiezen voor goedkopere citytripcruises van drie à vier dagen. Rondvaarten van zeven à acht dagen zijn niet meer in trek.

Europa blijft de populairste bestemming voor driekwart van de Belgen. Vooral het noorden, met Scandinavië, zit in de lift. Daarna volgen de Caraïben en Zuid-Amerika.