Nieuws/Binnenland
1137905
Binnenland

Wormen schuldig aan klimaatprobleem

Vergeet de hele discussie rondom de opwarming van de aarde. Want het is allemaal de schuld van de worm.

Biologische landbouw leidt al tot meer broeikasgassen, maar wormen kunnen er ook wat van. Juist regenwormen, die de bodemvruchtbaarheid verbeteren, blijken de uitstoot van broeikasgassen vanuit de bodem te versnellen. En niet zo’n beetje ook. Dat constateren onderzoeksteams van vier verschillende internationale universiteiten, waaronder die van Wageningen. Maandag wordt de studie openbaar gemaakt.

De onderzoekers van Wageningen denken een belangrijk mechanisme in opwarming van de aarde op het spoor te zijn. „Dat is dus echt heel vreemd”, reageert de Noord-Hollandse melkveehouder Paul Blokker. „In mijn grond zitten 2,5 keer zoveel regenwormen en ik heb de gezondste grond van Nederland. Als je een goed werkende bodem hebt, nemen de organische stoffen en de bodemvruchtbaarheid juist toe. Lachgas-productie neemt juist toe door de mestinjectie in Nederland, echt niet door de wormen.”

Regenwormen verhogen volgens de onderzoekers van Wageningen de uitstoot van koolzuurgas vanuit de bodem gemiddeld met 33% en die van lachgas met 42%. Dat komt door het gewoel van de beestjes, waardoor de gassen gemakkelijker kunnen ontsnappen naar de atmosfeer.

„Het nieuwe van deze studie is dus dat ze laten zien dat in de bodems de regenwormen die cyclus versnellen”, reageert Guido van der Werf, wetenschapper bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. „Wat de precieze implicaties hiervan zijn kan ik niet goed inschatten.”

De onderzoekers van Wageningen denken een belangrijk mechanisme in opwarming van de aarde op het spoor te zijn.

Volgens Meindert Nieuweboer van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu is het echter een behoorlijk nutteloos onderzoek. „Er wordt niet gekeken naar het nut van wormen en alleen naar de nadelige gevolgen die men heeft gevonden in de 57 literatuurstudies waarin men selectief heeft gewinkeld”, zegt hij. „Dat bij de omzetting van plantenresten en mest in en op de bodem helpen wormen hierbij om de omzetting te bevorderen is juist en dat er bij deze omzetting gassen vrijkomen is ook juist, maar dat deze bevordelijk zijn bij de opwarming van de aarde wil er bij mij niet in.”

Landbouwgronden zijn verreweg de grootste bron van lachgas, vooral door het opbrengen van grote hoeveelheden mest. De onderzoekers willen nog verder in het dossier duiken. „We hebben vooral maar experimenten nodig voor we weten in hoeverre wereldwijde verworming leidt tot wereldwijde verwarming”, concludeert promovendus Ingrid Lubbers van Wageningen Universiteit.