Nieuws/Wat U Zegt

"Dieren moeten niet als mensen worden behandeld"

Uitslag Stelling: 'Actie gans gaat te ver'

Door Ina Eggink

Ruim de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt inderdaad dat we doorschieten in onze liefde voor dieren. Daarentegen zegt 47 procent het niet eens te zijn met de Stelling. U zegt: „Als mensen net zo eerlijk waren als dieren zou de wereld er heel anders uitzien.”

Een duiker van de brandweer heeft vorige week een gans gered die op het ijs was vastgevroren. Het beest bleek bovendien twee poten gebroken te hebben. Vogelopvang Soest heeft besloten de gans een kans te geven, omdat iedereen zo veel moeite heeft gedaan om het dier te redden. Maar is het eigenlijk wel een taak van de brandweer om ganzen uit het ijs los te bikken? Nee, zegt de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Ja, vindt 43 procent. „Actie voor die gans is buiten proporties en zonde van alle middelen.”

Opmerkelijk is trouwens dat vrouwen de liefde voor dieren veel belangrijker vinden dan mannen. Maar liefst 72 procent van de mannen vindt dat we daarin in Nederland veel te ver zijn doorgeschoten tegenover 28 procent van de vrouwen. Hoe ver de liefde voor een dier kan gaan blijkt wel uit deze uitspraak van een van u: „Naast me ligt een harig kattenbeest. Al moet ik mijn huis verkopen, hij krijgt de zorg die hij nodig heeft.” ”

U bent van mening dat dieren te veel worden vermenselijkt. „De commerciële handel speelt daar handig op in. Honden krijgen jasjes aan en worden in wandelwagentjes mee naar buiten genomen. Dit gaat allemaal veel te ver.” U draagt nog een opmerkelijk voorbeeld aan: „Laatst kocht een klant voor dertig euro de mooiste en duurste macadamianoten. Voor de papegaai! Zelf liep ze er als een sloeber bij!”

Iemand met verstand van zaken zegt: „Als bioloog met hart voor de natuur stel ik dat de mens dieren als dieren moet behandelen en niet als mens.”

Terwijl Nederland zich druk maakt over een gans, breken natuurliefhebbers in Amerika zich het hoofd over de schade die katten aanrichten. Uit onderzoek zou blijken dat elke kat jaarlijks zo’n zeventig tot tweehonderd vogels en kleine zoogdieren verschranst. De Amerikaanse Vogelbescherming is daarom van mening dat katten niet meer naar buiten mogen. Ruim een derde van de respondenten vindt dat een goed idee. Ruim zestig procent is het er niet mee eens.

Als er iets verboden zou moeten worden zou dat het voeren van vogels, met name van duiven moeten zijn. „Deze beesten geven veel te veel overlast. Bovendien trekt het ongedierte aan.”

U blijkt tot slot een goed kenner van beroemde uitspraken van Mahatma Gandhi. Verschillenden van u citeren hem: „De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.” Een van u voegt daaraan toe: „En dan is er nog veel te verbeteren in Nederland!”