Nieuws
1138649
Nieuws

Recordaantal pinbetalingen in 2012

Nederlandse consumenten pinden vorig jaar vaker dan ooit bij hun aankopen in de winkel. Het aantal pinbetalingen met Maestro en V PAY bedroeg bijna 2,5 miljard, ruim 8 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Betaalvereniging Nederland.

Vooral voor kleine bedragen werd meer met een pinpas afgerekend. Ruim 778 miljoen transacties (bijna een derde van het totaal) bedroegen niet meer dan 10 euro. Het jaar ervoor waren dat er nog 110 miljoen.

Volgens de Betaalvereniging komt dit doordat er afgelopen jaar veel campagnes zijn geweest om consumenten te stimuleren hun pinpas te gebruiken in plaats van contant geld. Het gemiddelde pinbedrag daalde in 2012 met 5,6 procent tot 34,08 euro per transactie. De totale pinomzet kwam uit op 84,3 miljard euro, een plusje van 2,2 procent ten opzichte van 2011.

In supermarkten wordt over het algemeen het meest gepind, zo blijkt uit de cijfers. „Om de snelheid aan de kassa's en de veiligheid in winkels te verhogen is het belangrijk dat klanten zoveel mogelijk pinnen en niet met biljetten en munten betalen. Vandaar dat we onze voorkeur voor pinnen aan de kassa steeds duidelijker maken. Het meest duidelijk gebeurt dat door de innovatie met alleen-pinnen-kassa's”, verklaarde René Roorda, directeur van supermarktorganisatie CBL.