Nieuws
1138827
Nieuws

Rust terug bij leveranciers Ford Genk

Het kostte ze de nodige moeite, maar werkwillige werknemers van de vier voornaamste leveranciers van Ford Genk kunnen weer naar hun werkplek. Maandagmorgen moest een dertigtal agenten de weg vrijmaken, nadat actievoerende werknemers van leveranciers en de fabriek een blokkade hadden opgeworpen.

Hoewel de rust momenteel is teruggekeerd, lieten de actievoerders zich niet zonder slag of stoot wegjagen. Een politieovermacht kon een tweede blokkade met houten pallets en stukken vangrail voorkomen, nadat de eerste door agenten en brandweer was verwijderd.

Op het moment wordt bekeken hoeveel werkwilligen in de bedrijven aanwezig zijn en welke taken zij kunnen doen om de productie van onderdelen te hervatten. Hetzelfde geldt voor Ford Genk. Ook daar zijn werknemers intussen op hun werkplek gearriveerd, zodat zij direct van start kunnen gaan als de onderdelen arriveren.

In oktober 2012 werd bekend dat Ford de fabriek in Genk gaat sluiten. Sinds die tijd zijn de toegangspoorten geblokkeerd om te voorkomen dat voltooide auto's het terrein verlaten. Deze 'oorlogsbuit' van circa 7000 auto's wordt gebruikt als onderpand voor de onderhandelingen over een afvloeiingsregeling.

Vorige week maandag stemde een krappe meerderheid van het personeel echter in om weer aan het werk te gaan. Dit zeer tegen de zin van een kleine groep actievoerders. Zij grijpen nu alle middelen aan om het werk en de fabriek te ontregelen.