Nieuws/Binnenland
1138832
Binnenland

Compensatie AOW-gat alleen bij lage inkomens

Alleen mensen met een inkomen tot 150 procent van het minimumloon krijgen compensatie voor het AOW-gat dat ontstaat door verhoging van de AOW-leeftijd. Dat staat in een brief die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. Haar woordvoerster heeft een bericht in de Volkskrant hierover bevestigd.

Het kabinet houdt hiermee vast aan afspraken in het regeerakkoord, al breidt Klijnsma de groep die recht heeft op compensatie iets uit.

Vanaf dit jaar wordt de AOW-leeftijd in stapjes verhoogd. Mensen die al gestopt zijn met werken, ondervinden daar financieel nadeel van. Ze krijgen later AOW dan ze hadden gedacht.

De compensatie geldt voor mensen die op 1 januari van dit jaar al met vut of prepensioen waren en die minder dan 150 procent van het minimumloon ontvangen. Ook mensen die een uitkering hebben geregeld bij een verzekeringsmaatschappij die op hun 65e stopt, komen in aanmerking. Het inkomen van deze groep wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Volgens Klijnsma gaat het dit jaar om zo'n 11.000 mensen. Dat worden er komende jaren steeds minder.

De vakbeweging eiste eerder een ruimere regeling. De bonden zijn naar de rechter gestapt om die af te dwingen.