Nieuws/Binnenland
1138853
Binnenland

'Minderjarige cliënten seksueel misbruikt'

Een 58-jarige man uit Haarlem is aangehouden omdat hij zijn minderjarige cliënten seksueel zou hebben misbruikt. Orthopedagoog Cees van D. heeft bekend dat hij zich heeft vergrepen aan twaalf kinderen.

De politie heeft een groot onderzoek ingesteld naar Van D.. Inmiddels zit hij al anderhalve maand in voorlopige hechtenis, meldt het Openbaar Ministerie.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in een periode van zeven jaar, in de periode 2004-2011. De zaak kwam aan het rollen toen een minderjarige cliënt in september aangifte had gedaan van misbruik. Na zijn aanhouding bekende de man ook ontucht te hebben gepleegd, dan wel pogingen daartoe, met nog 11 andere minderjarigen.

Van D. is eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten en was sinds maart vorig jaar weer op vrije voeten. Hij heeft toen ook een beroepsverbod gekregen. Nadat hij vrijkwam in maart 2012, heeft hij niet meer met kinderen gewerkt en heeft hij zich laten behandelen.

Professionele hulp

In het onderzoek heeft de politie zich in eerste instantie gericht op het achterhalen van de identiteit van de slachtoffers. Zij en hun ouders zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de verdenkingen tegen de man. Hun is professionele hulp aangeboden.

Van D. is een bekend figuur in Haarlem, waar hij jarenlang actief was als bestuurslid van GroenLinks. Ook was hij docent bij Bureau Jeugdzorg.