Nieuws/Binnenland
1138870322
Binnenland

Bewindsvrouw reageert: Kamer wist er wel van

’Minister wist dat stint nooit weg op mocht’

Minister Cora van Nieuwenhuizen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen.

DEN HAAG - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou hebben gefaald bij de toelating van de stint, in 2011. In de nasleep van het dramatische ongeluk dat plaatsvond in Oss is aan het licht gekomen dat de stint niet voldeed aan cruciale toelatingseisen over de remweg. De huidige minister, Cora van Nieuwenhuizen, zou hebben verzwegen aan de Tweede Kamer dat de keuring niet deugde. Dat meldt RTL Nieuws. De minister laat in een reactie weten dat ze Kamer al in januari heeft geïnformeerd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen.

Bijna een jaar nadat de stint van de weg werd gehaald, heeft RTL een reconstructie gemaakt. De stint mocht niet meer gebruikt worden, nadat een zo’n voertuig door nog onbekende oorzaak vorig jaar september niet remde bij een spoorwegovergang in Oss. Hierbij kwamen vier kinderen om het leven en de begeleidster en een ander kind raakten zwaargewond.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die de keuring van vervoersmiddelen uitvoert, en de ambtenaren van het ministerie zouden de stint de weg op hebben laten gaan, ondanks dat ze wisten dat uit de keuring bleek dat bij de bijzondere bromfiets niet alles deugde. Vanwege een te lange remweg, zou de stint helemaal niet op de weg mogen.

Reactie ministerie

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) stelt dat de Kamer wel op de hoogte is gebracht en wist van het probleem met de keuring.

Het ministerie laat in een reactie aan De Telegraaf weten dat de eisen waaraan de remweg van de stint moest voldoen helder waren. „De manier waarop deze eisen gekeurd moesten worden, was echter niet eenduidig”, zegt een woordvoerder. „Dat is expliciet aan de Tweede Kamer gemeld in beantwoording van Kamervragen op 18 januari.”

Het departement zegt verder dat uit het keuringsrapport dat op 21 september 2018 naar de Kamer is verzonden al melding is gemaakt dat de stint aan de verkeerde eis is getoetst. „We gaan ervan uit dat de vraag hoe dit proces destijds precies gelopen is, onderdeel uitmaakt van het onderzoek dat de OVV op dit moment uitvoert. De resultaten daarvan wachten we af.”

Kamer eist uitleg

„Ik schrik van deze berichten”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. „Ze roepen veel nieuwe vragen op. Waarom is de stint na het ontdekken van de fout in de concept-eisen niet opnieuw gekeurd?”

Volgens SP’er Cem Laçin was het al duidelijk dat het keuringsproces niet deugde. Dit bericht ’bevestigt dat’. „Als de minister documenten heeft achtergehouden is dat echt een kwalijke zaak. Ze heeft wat uit te leggen, want dit zou onacceptabel zijn.” Vervolgens moet de Kamer volgens Laçin kijken of de verklaring van Van Nieuwenhuizen „stand houdt.”

Ook Rutger Schonis, Kamerlid van D66, ziet dat de hele procedure ’onzorgvuldig is verlopen’. Volgens hem blijkt „keer op keer” dat het ministerie het toezicht niet op orde heeft.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra ziet geen nieuwe ontwikkeling: „Dat het toetsingskader in 2011 niet voldeed wisten we, maar een dergelijke fout mag nooit meer gemaakt worden.”