Nieuws/Buitenland
1138899
Buitenland

'Chavez lacht weer en geeft instructies'

De zieke Venezolaanse president Hugo Chávez kan weer lachen en geeft weer instructies voor het landsbestuur. Dat meldde Elias Jaua, minister van Buitenlandse Zaken in Venezuela. Chávez is niet meer in het openbaar verschenen sinds een vierde behandeling tegen kanker, zes weken geleden op Cuba.

Eerdere geruchten dat Chávez mogelijk in levensgevaar verkeerde, hebben de laatste tijd plaatsgemaakt voor verhalen over een mogelijke snelle terugkeer naar Venezuela. Positieve geluiden van verschillende politici en officieren dragen daar aan bij. „Vrienden, ik heb net onze president Hugo Chávez ontmoet. We hebben grappen gemaakt en en gelachen”, meldde Jaua. Volgens hem heeft Chávez enkele besluiten genomen over de deelname aan een Latijns-Amerikaanse conferentie die binnenkort in Chili plaatsvindt.

Tegenstanders vanChávezzijn sceptisch. Zij vragen zich af waarom hij het land niet kan toespreken als hij wel in staat is om met ministers en officieren te kletsen. Ook willen ze weten of Chávez wel weer gezond genoeg kan worden om aan te blijven als president. Is dat niet het geval, dan zou er een interim-president aangesteld moeten worden die binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen uitschrijft.