Nieuws/Binnenland
1138905
Binnenland

Column: Nieuwe games in overvloed

De tijden dat grote titels alleen vlak voor de feestdagen verschenen, zijn allang voorbij. Om te voorkomen dat games in de schaduw komen te staan van kaskrakers als de nieuwe Call of Duty, FIFA of Assassin’s Creed, wachten veel uitgevers liever een paar maanden om hun nieuwe titels uit te brengen. Het eerste kwartaal van 2013 zal gamers niet teleurstellen. Er is namelijk voor elk wat wils. Mijn favorieten voor de komende maanden zijn Tomb Raider, SimCity en de Japanse game Ni no Kuni.

Er zullen weinig mensen zijn bij wie de namen Tomb Raider of Lara Croft geen belletje doet rinkelen. Dat is mede te danken aan de gelijknamige films met niemand minder dan Angelina Jolie in de rol van de avontuurlijke archeologe. De nieuwe Tomb Raider-game laat een andere Lara zien. Ze is niet de superheldin die halsbrekende kapriolen uithaalt, maar een onervaren jonge vrouw die koste wat kost probeert te overleven op een levensgevaarlijk eiland. Aan ons de taak om haar daarbij te helpen.

SimCity zet pc-gamers weer flink aan het denken. Het bouwen van een stad is namelijk niet zo simpel als het lijkt. De beslissingen die je in het begin neemt, werken door naarmate de stad groeit. Je wilt niet dat halverwege blijkt dat het elektriciteitsnetwerk niet de hele stad bedekt of dat het niet meer mogelijk is om voor fatsoenlijk openbaar vervoer te zorgen. Nieuw is de mogelijkheid om online met vrienden te spelen. Als buursteden kun je elkaar helpen, maar elkaar ook flink dwarszitten. Zo kunnen de criminele bewoners van de buren ook in jouw stad toeslaan.

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch is de grote onbekende, maar heeft een avontuur waar liefhebbers uren zoet mee kunnen zijn. Je kunt het vergelijken met een interactief boek dat zorgt voor een diepe en innemende speelervaring. Centraal staat de jonge Oliver. Hij reist naar een parallelle wereld om een tovenaar te worden zodat hij zijn overleden moeder terug kan halen. De grafische stijl is in samenwerking met de legendarische Japanse animatiestudio Studio Ghibli (bekend van de Oscar-film Spirited Away) gecreëerd.

Over de stijl van BioShock Infinite is ook goed nagedacht. Het combineert de sfeer van begin 1900, met de populariteit van de wereldtentoonstellingen en de technologische vooruitgang, met een flinke dosis fantasie. Na twee games die plaatsvonden in een stad onder de zeespiegel, wordt dit keer gekozen voor het luchtruim met een zwevende stad. Wie liever aan de slag gaat met epische gevechten, kan zijn tanden zetten in DmC: Devil May Cry. Daarin gaat de jonge, arrogante en flink vloekende Dante de strijd aan met fantasierijke demonen.