Nieuws/Binnenland
1138907
Binnenland

Politie toont weer mishandeling in Eindhoven

De politie heeft maandagavond op Omroep Brabant opnieuw beelden laten zien van een zware mishandeling in het centrum van Eindhoven. De mishandeling staat onduidelijk op bewakingsbeeld maar twee daders zijn met andere camera's in het uitgaansgebied goed herkenbaar gefilmd.

De mishandeling vond plaats in de ochtend van nieuwjaarsdag op het Stadhuisplein. Een 37-jarige Eindhovenaar werd zonder aanwijsbare reden geslagen en geschopt en bleef bewusteloos achter. Hij brak tanden, scheurde zijn kaak en liep een zware hersenschudding op. De daders hebben vermoedelijk eerder nog iemand mishandeld, aldus de politie.

Vorige week ontstond grote commotie nadat in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant beelden toonde van een mishandeling in Eindhoven op 4 januari. De uitzending ontketende op internet een heksenjacht naar de daders. Acht verdachten meldden zich in de loop van de week bij de politie.

De hoofdofficier van justitie in Den Bosch, burgemeester Rob van Gijzel en de politie hebben desondanks besloten de beelden van de eerdere mishandeling toch uit te zenden. „Het opsporingsbelang heeft voor ons voorrang. We willen strafbare feiten oplossen. Het laten zien van beelden is een belangrijk instrument. Nieuwe onrust en het ongericht verspreiden van allerlei gegevens over verdachten gaat ons niet helpen bij het opsporen van daders”, lieten ze vooraf weten in een verklaring.

De gemeente Eindhoven antwoordde vorige week op raadsvragen dat de politie in 2012 in totaal 83 aangiften zijn ontvangen over geweldsmisdrijven met meerdere verdachten die hebben plaatsgevonden in het centrum van de stad. In 62 gevallen had het geweld te maken met het uitgaan. De gemeente zegt dat het aantal geweldsmisdrijven niet toeneemt.