1138962
Binnenland

Verwarring rond doeken Kunsthal

Twee van de zeven schilderijen die in oktober uit de Kunsthal in Rotterdam werden geroofd, zouden in de stad Iasi in het noordoosten van Roemenië zijn teruggevonden. Dat heeft de Roemeense televisiezender Antena 3 vrijdag gemeld. De politie Rotterdam-Rijnmond ontkent de vondst echter.

Zolang de naar Roemenië afgereisde agenten de kunstwerken niet hebben gezien of in handen hebben gehad, gaat de politie in Rotterdam ervan uit dat ze niet zijn gevonden.

„We hebben het nagevraagd bij de collega's in Roemenië en die zeggen ook dat er geen schilderijen zijn gevonden”, zegt een politiewoordvoerder.

Het zou gaan om de schilderijen die zijn aangeboden aan de 47-jarige modeontwerper en miljonair Catalin Botezatu. Toen hij de waarde van de werken hoorde, zag hij af van de aankoop.

Roemeense en Nederlandse agenten zouden de schilderijen volgens de tv-zender bij een particulier hebben gevonden. Waarschijnlijk gaat het om de werken La Liseuse en Blanc et Jaune (1919) van Henri Matisse en Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée van Paul Gauguin (1888). De schilderijen zouden samen een waarde van 60 miljoen euro hebben.

Een woordvoerster van de Kunsthal wil niet reageren zolang de Nederlandse politie de vondst niet bevestigt. Volgens de Roemeense televisiezender Antena 3 zijn in de stad lasi in het noordoosten van Roemenië de werken teruggevonden. Het zou gaan om de schilderijen die zijn aangeboden aan de 47-jarige modeontwerper en miljonair Catalin Botezatu.

Alle zeven schilderijen behoren tot de collectie van de Triton Foundation. Zij waren in de Kunsthal te zien als onderdeel van Avant-gardes, een jubileumtentoonstelling ter ere van het 20-jarig bestaan van de Kunsthal.