1138963
Binnenland

'Schilderijen Kunsthal mogelijk verbrand'

De zeven schilderijen die in oktober vorig jaar werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, zijn mogelijk verbrand. Dat meldde de Roemeense nieuwszender Antena 3 vrijdagochtend. De van de diefstal verdachte drie Roemenen die vrijdag zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris, hebben gezegd dat ze van de schilderijen afwilden, omdat „alles uit de hand aan het lopen was” en ze de situatie niet meer aankonden. Daarbij suggereerden ze volgens verslaggevers van de zender dat ze de kunstwerken in brand hebben gestoken.

Het is onduidelijk of ze hun plan daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Van de schilderijen, waarvan de gezamenlijke waarde op vele miljoenen wordt geschat, ontbreekt ieder spoor.

Het verhoor bij de rechter-commissaris is geschorst en wordt vrijdagmiddag hervat. Uit het verhoor is gebleken dat een intermediair uit Moldavië, ten noorden van Roemenië, tussenpersoon is geweest in de poging ten minste twee van de gestolen schilderijen te verkopen. Deze Moldaviër zou de assistent van de Roemeense modeontwerper en miljonair Catalin Botezatu hebben benaderd, met de vraag of de miljonair de kunstwerken wilde kopen. Toen bij de taxatie bleek dat het om buitengewone, kostbare stukken ging die waarschijnlijk gestolen waren, zag de Roemeen van de aanschaf af. Botezatu noch de taxateur heeft de politie daarvan op de hoogte gesteld.

De drie Roemenen houden overigens vol niet zelf de diefstal te hebben gepleegd. Volgens een deskundige van de Roemeense politie is dat inderdaad mogelijk, omdat het gaat om kruimeldieven die niet in staat zouden zijn een dergelijke roof te plannen en uit te voeren. Nog steeds is niet duidelijk hoeveel mensen er bij de kunstroof betrokken zijn geweest.