Nieuws/Binnenland
1139010
Binnenland

Lekkend lid van Haagse gemeenteraad opgepakt

Een gemeenteraadslid in Den Haag is dinsdag opgepakt. Hij zou geheime stukken hebben gelekt naar een journalist van het AD/Haagsche Courant. In de documenten stond dat de gemeente Den Haag voor 25 miljoen euro het World Forum, het voormalige Congresgebouw, wilde kopen en opknappen.

Arnoud van Doorn (46) van de fractie Onafhankelijk Den Haag geeft toe dat hij het lek was. „Ik heb het vertrouwen van de burgemeester en mijn collega's geschaad. Excuses daarvoor. Het is iets impulsiefs geweest”, zei hij tegen de regionale zender Omroep West. Van Doorn was tot december vertegenwoordiger van de Haagse PVV. Het raadslid vond dat de stukken openbaar moesten zijn voor de burgers, liet het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Van Doorn zou de journalist van het AD zijn toegangspas tot de fractiekamer hebben gegeven en hebben gezegd waar de geheime informatie over het World Forum lag. Op basis van de geheime stukken schreef de verslaggever een artikel. Het AD publiceerde dat bericht op 16 januari. Die dag deed de gemeente Den Haag aangifte. „Iemand schaadt hiermee de belangen van de stad”, verklaarde burgemeester Jozias van Aartsen de stap.

De verslaggever is woensdagochtend gehoord door de politie. „Lopende het onderzoek doen wij geen mededelingen”, liet het AD in een reactie weten.

Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij spreekt van „een grote smet voor de politiek. Ik voel geen enkele behoefte om hem de hand boven het hoofd te houden”. VVD-fractievoorzitter Ibo Gülsen is blij met de aanhouding. „Als je geheime stukken lekt, heb je als raadslid niet begrepen wat je rol en verantwoordelijkheid is”, zegt hij.

De politie kwam het lek op het spoor, omdat de telefoon van het raadslid werd getapt. Hij was al in beeld bij justitie omdat hij werd verdacht van het verkopen van softdrugs aan jongeren van 14 en 15 jaar oud. Het raadslid heeft dat ook bekend. Hij is vrijgelaten en moet later voor de rechter komen.

Van Doorn gaf eerder al toe dat hij tientallen keren de partijkas van de Haagse PVV gebruikte voor privébetalingen. „Ik heb geld gebruikt voor andere doelen dan waarvoor het was bestemd”, bekende Van Doorn in een kranteninterview. Van Doorn deed aankopen voor enkele tientjes tot honderden euro's.