Nieuws/Buitenland
1139043076
Buitenland

Xi en Biden beginnen aan overleg in Indonesië

DENPASAR - De Chinese leider Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden zijn begonnen aan hun overleg in Indonesië, waar ze naartoe zijn gereisd voor de G20-top. Het is voor het eerst sinds Biden president is dat de twee leiders elkaar fysiek spreken.

De leiders schudden elkaar de hand voorafgaand aan het langverwachte gesprek op Bali. Ze zeiden conflicten te willen vermijden. Xi vertelde dat China „veel geeft” om de relatie met de Verenigde Staten en dat er een goede koers moet worden gevonden. Biden zei dat het „goed” was om zijn Chinese ambtgenoot te zien.

Xi en Biden zullen het naar verwachting hebben over de spanningen rondom Taiwan, de oorlog in Oekraïne en de nucleaire ambities van Noord-Korea. Ze spraken elkaar eerder telefonisch of via een videoverbinding, maar de coronapandemie en de vermeende afkeer van Xi voor buitenlandse reizen stonden een fysieke ontmoeting van de leiders van de twee grootste economieën ter wereld in de weg.

De relatie tussen de twee landen is de laatste tijd verslechterd, zeker na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. Beijing beschouwde dat als een provocatie en reageerde woedend. Xi benadrukte voor het gesprek met Biden dat de huidige gespannen toestand niet in het belang is van beide landen. Hij denkt dat ze samen „het roer moeten pakken” om de juiste koers te kunnen uitzetten.

Biden ziet een verantwoordelijkheid voor China en de VS om de wereld te tonen dat ze hun verschillen opzij kunnen zetten en conflicten kunnen vermijden. Hij beschouwt de communicatie tussen de twee landen als noodzakelijk voor het oplossen van wereldwijde problemen als klimaatverandering en voedseltekorten. Xi onderschrijft dat de hele internationale gemeenschap verwachtingen heeft van dit gesprek. Om conflicten in de toekomst te voorkomen wil hij „het verleden als spiegel” gebruiken.

Xi en Biden zullen het naar verwachting hebben over de spanningen rondom Taiwan, de oorlog in Oekraïne en de nucleaire ambities van Noord-Korea. Ze spraken elkaar eerder telefonisch of via een videoverbinding, maar de coronapandemie en de vermeende afkeer van Xi voor buitenlandse reizen stonden een fysieke ontmoeting van de leiders van de twee grootste economieën ter wereld in de weg. Beide presidenten zijn blij bij elkaar te kunnen zijn omdat een videoverbinding „geen alternatief” is voor een echte ontmoeting