Nieuws
1139152
Nieuws

Google-baas in Noord-Korea

De topman van Google, Eric Schmidt, is maandag aangekomen in Noord-Korea. Hij wordt begeleid door de voormalige Amerikaanse gouverneur Bill Richardson, die al meerdere keren de stalinistische staat heeft bezocht. Richardson liet voor vertrek uit Peking weten op een „privé humanitaire missie” te zijn. Met het bezoek zouden de twee onder meer de vrijlating van een door Noord-Korea gevangengenomen Amerikaan willen bewerkstelligen.

De komst van Schmidt en Richardson is omstreden. Het Witte Huis heeft hun bezoek afgekeurd. Noord-Korea heeft vorige maand een nieuwe test met een langeafstandsraket uitgevoerd en zal volgens deskundigen mogelijk binnenkort nog een kernproef houden.

Richardson zei de komende dagen ontmoetingen met politieke, economische en militaire leiders te hebben. Schmidt is volgens Richardson „niet op een Google-reisje”, maar hij is wel geïnteresseerd in economische kwesties en „ aspecten rond de sociale media”. Schmidt zelf weigerde commentaar. De Amerikaanse delegatie zal naar verwachting ruim 2 dagen in Noord-Korea verblijven.