Nieuws
1139320
Nieuws

Al 100.000 Nederlanders staat een korting op hun pensioen te wachten

Meer dan 100.000 Nederlanders weten inmiddels zeker dat hun pensioen wordt gekort op 1 april 2013.

We hebben hier een oproep staan of u ook een brief hebt gekregen over een korting van uw pensioenfonds.

100.000 mensen hebben de afgelopen weken te horen gekregen dat hun pensioenfonds er financieel zo slecht voorstaat, dat verlagingen noodzakelijk zijn. Het gaat om de aanvullende oude dag die is opgebouwd via de werkgever. Het staatspensioen aow blijft wel ongemoeid.

Acht bekende fondsen

Van de acht bekende fondsen tot nu toe hebben sommige al precies aangegeven hoe hoog de korting uitpakt, variërend van 2,8 tot 7 procent. Andere fondsbestuurders moeten hier de komende weken nog over vergaderen, maar hebben hun deelnemers al wel verteld dat de verlaging ‘onvermijdelijk’ is.

Komende weken meer kortingen

De komende weken krijgen nog veel meer Nederlanders definitief te horen of hun oude dag wordt afgestempeld. Tientallen fondsen zitten in de gevarenzone, waaronder ambtenarenfonds ABP en de metaalfondsen PME en PMT. De laatste drie hebben samen alleen al ruim 4,5 miljoen werknemers en gepensioneerden.

Niet alleen gepensioneerden krijgen de pensioenklap voor de kiezen. Ook het bedrag dat werknemers aan pensioen hebben opgebouwd, wordt verlaagd. Bij een aantal fondsen zal de verlaging op 1 april 2013 onvoldoende blijken, zij moeten wellicht korten in 2014 en 2015.

Financiële positie

De financiële positie van veel pensioenfondsen is al een paar jaar slecht. Ze moeten meer geld uitkeren omdat veel gepensioneerden ouder worden dan gedacht. Ook raakt de lage rentestand, een gevolg van de eurocrisis, de fondsen hard. Hierdoor moeten ze meer geld opzijzetten voor toekomstige pensioenen.

Kortingen die per 1 april aanstaande ingaan, werden begin 2012 al aangekondigd. De fondsen gaven toen aan dat de kortingen nog voorkomen konden worden als hun financiële situatie gedurende het jaar fors zou verbeteren. Dat bleek ijdele hoop.