Nieuws/Binnenland
1139393
Binnenland

Ouders Tim Ribberink geschoffeerd door VARA

De ouders van de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte, die vorig jaar november zelfmoord pleegde omdat hij gepest werd, nemen geen genoegen met excuses van de VARA. De omroep suggereerde in een radiodocumentaire dat de ouders hebben verzonnen dat hun zoon een zelfmoordbrief achterliet. Ook zou pesten niet de doodsoorzaak zijn geweest.

De met veel aplomb gepresenteerde uitzending, getiteld Het Zwijgen van Tilligte, maakte een stortvloed aan emotionele en boze reacties los. De VARA plaatste daarop een verklaring op zijn website, waarop de programmamakers excuses maakten aan de nabestaanden ,,in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden.”

De vader van Tim beschouwt de documentaire als een moordaanslag, zei pastor Marinus van den Berg maandag op een persconferentie namens de familie. Van de VARA hebben de ouders bovendien persoonlijk niets gehoord. Dat nemen ze de omroep erg kwalijk. Ze zullen een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek, zo kondigde pastor Van den Berg aan. De ouders hebben vanochtend bezoek gehad van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Dat gesprek heeft hen goed gedaan.

In de afscheidsbrief van Tim, waarvan de tekst tevens in de rouwadvertentie werd gepubliceerd, stond: 'Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat  jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim.'

De hartverscheurende boodschap stond in een notitie op Tims iPhone, die bij zijn lichaam is gevonden. Naar aanleiding van de VARA-documentaire voelden zijn ouders zich genoodzaakt een screenshot van het bericht vrij te geven.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft maandag een gesprek gehad met de ouders van Tim. Over de inhoud van het gesprek wilde een woordvoerder van zijn ministerie niets zeggen.