Nieuws/Buitenland
1139492
Buitenland

Meisje doodgeschoten na optreden bij Obama

Amper een week geleden was ze nog een van de sterren tijdens de feestelijke inauguratie van Barack Obama, nu is ze dood. De 15-jarige Hadiya Pendleton, een veelbelovende scholiere en majorette in een drumband die optrad voor de president, is in haar thuisstad Chicago doodgeschoten door een gewapende gek.

Pendleton was dinsdag onderweg naar huis om te studeren voor een examen, toen ze met enkele klasgenoten moest schuilen voor een hevige regenbui. Terwijl de tieners onder een afdak in een park stonden te wachten tot de bui overtrok, rende een gewapende man op de groep af en opende hij het vuur. Pendleton werd dodelijk getroffen in haar rug, een 17-jarige medescholier raakte zwaargewond. De dader is gevlucht in een gereedstaande auto. Mogelijk verwarde hij de groep kinderen met leden van een rivaliserende bende.

In Amerika is met grote verslagenheid gereageerd op het drama, de derde dodelijke schietpartij binnen een dag. Pendleton gold als een voorbeeldige scholiere met een grote toekomst. Bizar detail: niet alleen trad ze vorige week met haar band nog op voor president Obama in Washington, de plek waar ze dinsdag is doodgeschoten ligt ook nog eens op amper anderhalve kilometer afstand van Obama’s huis in Chicago.

De tragische gebeurtenissen geven het toch al verhitte wapendebat in de VS extra urgentie. De president heeft aangekondigd de wetten flink te willen aanscherpen. Zo wil hij een verbod op aanvalswapens. De machtige wapenlobby en miljoenen wapenbezitters zijn daar fel op tegen.