Nieuws/Binnenland
1139493
Binnenland

Sabir K. wil geding achter gesloten deuren

Advocaat André Seebregts wil dat het kort geding waarin Sabir K. zijn op handen zijnde uitlevering aan de Verenigde Staten aanvecht, achter gesloten deuren plaatsvindt. De Rotterdamse raadsman wil niet zeggen waarom hij dat verzoek bij de rechter heeft neergelegd. Het geding bij de rechtbank in Den Haag staat gepland voor 12 februari, aldus Seebregts zondag.

De VS willen K. vervolgen voor het beramen van aanslagen op militairen in Afghanistan. Dat zou hij in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda hebben gedaan.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gaf eind december groen licht voor de uitlevering.

Eerder zagen de rechtbank en de Hoge Raad al geen juridische belemmering voor de uitlevering. Het kort geding is de laatste mogelijkheid voor K. om een uitlevering te voorkomen.

De verdachte zit sinds april 2011 vast in ons land. Hij werd opgepakt in Pakistan en na 8 maanden op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hij zegt in Pakistan veelvuldig te zijn gemarteld en volgens hem waren de Amerikanen daarbij betrokken. Daarom zou hij ook niet uitgeleverd mogen worden, vindt Seebregts.