Nieuws/Binnenland
11395
Binnenland

Belangrijkste aanklacht 26Koper niet bewezen

Domper voor OM in zaak ’moordservice’

AMSTERDAM - De rechtbank Amsterdam heeft de acht verdachten uit het onderzoek 26Koper maandagochtend vrijgesproken van het voorbereiden van liquidaties. Dat was de belangrijkste beschuldiging tegen de mannen uit Utrecht en Nieuwegein. Wapenbezit en deelname aan criminele organisatie achtte de rechtbank wel bewezen.

De vrijspraak voor het voorbereiden van afrekeningen is een grote domper voor justitie. De belangrijkste verdachten zijn nu veroordeeld tot zes en zeven jaar , terwijl straffen tot 17 jaar waren geëist. De verdachten toonden zich erg tevreden over de uitspraak en omhelsden elkaar.

Vier mannen die volgens de rechtbank tot de kern van de organisatie behoorden, kregen van de rechtbank de hoogste straffen opgelegd. Zij trokken aan de touwtjes en vervulden een centrale rol bij de opslag en handel in wapens. Vier andere bendeleden kregen straffen van zeven en drie jaar. Twee mannen die niet tot de organisatie behoorden en een bijrol vervulden, kregen celstraffen van enkele maanden opgelegd.

Volgens de rechtbank heeft het OM niet voldoende kunnen aantonen dat bepaalde doelwitten daadwerkelijk omgebracht moesten worden en wie dan precies de doelwitten waren. Dat de groep verdachten een criminele organisatie vormden die in het algemeen moord als oogmerk had, staat volgens de rechtbank buiten kijf. De rechtbank sprak van een zeer ernstige criminele organisatie.

Hoogstwaarschijnlijk zal het OM in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Moordservice

De tien aangeklaagden in 26Koper werden verdacht van het voorbereiden van liquidaties, deelname aan een criminele organisatie, grootschalig wapenbezit en het bezit van drugs.

De liquidaties zijn die op Alarasi, Jabli en Rinus Moerer uit Steenbergen. Allen werden in 2014 doodgeschoten. De moord op Moerer speelt een belangrijke rol in een Rotterdamse drugs- en corruptiezaak. Verdachten uit 26Koper hadden adresgegevens van de woningen of bedrijven van de slachtoffers in hun navigatieapparatuur staan, of ze werden met de moorden in verband gebracht door gps-zenders die zijn gebruikt om ze te volgen.

De mannen uit Utrecht en omgeving zouden daarnaast zo’n tien criminelen hebben gevolgd of geobserveerd. Justitie beschouwt die tien als potentiële liquidatiedoelwitten.

De organisatie werd vorig jaar zomer opgerold. Dat gebeurde toen een onderzoek naar autodiefstal in Rotterdam leidde tot de vondst van een enorm illegaal wapendepot in Nieuwegein.

De Telegraaf zal vanaf 10.30 uur twitteren vanuit de rechtszaal.