Nieuws
1139561
Nieuws

Onderzoekers volgen griepepidemie via Twitter

Amerikaanse onderzoekers maken gebruik van Twitter om ontwikkelingen van griepepidemieën te volgen. De duizenden ultrakorte berichtjes over de griep gaven altijd al een grove schatting van de hevigheid van een epidemie, maar nu is er een filter ontwikkeld dat ook betrouwbare cijfers over de griepgolf kan geven.

„We wilden de hypeberichten over de griep scheiden van de berichten van mensen die daadwerkelijk ziek zijn”, aldus Mark Dredze, assistent-onderzoeker aan de Johns Hopkins University in Baltimore. Zijn nieuwe screeningmethode analyseert het taalgebruik in de tweet, waarna alleen actuele informatie van 'echte' grieppatiënten overblijft.

Om te controleren of het systeem daadwerkelijk alle ruis uit de statistieken filtert, vergeleken de wetenschappers hun griepcijfers met data van Amerikaanse gezondheidscentra. Die waren nagenoeg gelijk. Dredze: „Zelfs de korte griephype op Twitter nadat verschillende media over de griepgolf hadden geschreven, werd door ons systeem veel beter gefilterd dan door eerdere systemen”.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd