Nieuws/Buitenland
1139562
Buitenland

VN onderzoeken gevolgen drones

De Verenigde Naties onderzoeken de effecten van aanvallen met onbemande vliegtuigjes (drones) op burgers. Dat heeft Ben Emmerson, de Britse VN-rapporteur die het onderzoek leidt, volgens de BBC donderdag tegen journalisten gezegd. Hij zei dat de aanvallen met drones de laatste jaren sterk zijn toegenomen en dat er niets is geregeld, als „alles is misgegaan”.

Op vijf plaatsen zal worden onderzocht, welke effecten aanvallen met drones hebben gehad. In totaal gaat het om 25 aanvallen met drones in Pakistan, Afghanistan, Jemen, de Palestijnse gebieden en Somalië. Sinds 2004 zijn volgens het onafhankelijke Britse Bureau voor Onderzoeksjournalistiek door aanvallen met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes in Pakistan 3461 mensen omgekomen, onder wie 891 onschuldige burgers.

Emmerson zei dat het groeiend gebruik van drones „een echte uitdaging“ betekent voor het internationaal recht. De onderzoekers zullen niet alleen nagaan hoeveel onschuldige burgers zijn gedood, maar ook proberen vast te stellen welke terroristische individuen en groepen het doelwit waren.