Nieuws/Buitenland
1139613
Buitenland

Lijfarts: Dutroux is incontinent

De lijfarts en vertrouweling van kindermoordenaar Marc Dutroux heeft in de Belgische pers een boekje opengedaan over zijn beruchte patiënt. Zo is Dutroux incontinent.

Michel Matagne (62) is al 15 jaar lijfarts van Dutroux. Door de jaren heen hebben de twee een vertrouwensband opgebouwd. Matagne bezoekt Dutroux twee keer per jaar in de gevangenis voor een controle, maar hij wordt soms wel drie keer per week door hem gebeld.

De arts onthult dat zijn patiënt last heeft van chronische rugpijn als gevolg van spontane botbreuken in zijn ruggengraat. Ook is Dutroux bang in het donker en lijdt hij aan incontinentie. ,,Bij een transfer krijgt hij een blinddoek om en doet hij steevast in zijn broek. Ook toen hij gevlucht was, werd hij huilend en met een bevuilde broek teruggevonden.”

Eenzaamheid

De arts helpt Dutroux ook bij het bestrijden van diens eenzaamheid. Zo vatte hij enkele jaren terug met Dutroux het plan op om een nieuw soort barbecue te ontwerpen. Aan de manier waarop Dutroux de deur naar de horrorkelder in zijn huis in Marcinelle had verstopt, meende Matagne te kunnen zien dat hij  ,,technisch goed onderlegd is.” Bedoeling was om met de winsten van de nieuwe barbecueset de ouders van de slachtoffers terug te kunnen betalen. De gevangenisdirectie zag het project echter niet zitten.

Een rechtbank in Brussel buigt zich op 4 februari over een mogelijke voorwaardelijke vrijlating met elektronisch toezicht van Dutroux.  ,,Maar daar is hij zeker nog niet klaar voor”, oordeelt Matagne. ,,Hij is zich niet bewust van de zwaarheid van zijn feiten. Dus bestaat het risico dat hij opnieuw in de fout gaat.”

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor onder meer de ontvoering en verkrachting van zes minderjarige meisjes. Hij vermoordde er twee; twee anderen stierven een hongerdood. Volgens Matagne ligt een belangrijk deel van de oorzaak van Dutroux’ gruweldaden in diens jeugd. Hij zou stelselmatig door zijn ouders zijn mishandeld en verwaarloosd.