1139650
Binnenland

Modemiljonair verhoord in zaak kunstroof

De Roemeense modemiljonair Catalin Botezatu (47) uit Boekarest wordt door de Roemeense politie verhoord in verband met de gestolen schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam. Dat meldt de Roemeense televisiezender Realitatea TV.

Botezatu is eerder door de media genoemd als de zakenman aan wie twee van de zeven gestolen schilderijen te koop waren aangeboden. Het contact zou tot stand zijn gekomen tussen de drie vermoedelijk bij de diefstal betrokken Roemenen die vorige week dinsdag zijn opgepakt en de assistent van de modeman, Petre Condrat. Deze zou samen met de bekende galeriehouder Constantin Dinescu uit Boekarest de schilderijen aan Botezatu hebben aangeboden.

Volgens de media zou Botezatu taxatie hebben geëist. Deze taxatie zou ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd door de taxateur Mariana Draguvan het Nationaal Museum in Boekarest. Toen deze de geschatte waarde had genoemd, zou de miljonair zijn afgehaakt. Botezatu heeft ten overstaan van de media altijd ontkend ook maar iets te weten van de gestolen schilderijen. Hij zegt nooit te zijn benaderd door verkopers dan wel door zijn assistent en de galeriehouder.