Nieuws/Binnenland
1139770999
Binnenland

Middel hoeft aanzienlijk minder koud vervoerd

Farmaceut Moderna: coronavaccin voor 95 procent effectief

AMSTERDAM - Een coronavaccin van de Amerikaanse fabrikant Moderna is voor bijna 95% effectief, meldt het concern maandag op basis van vroege onderzoeksresultaten. Eerder meldde farmaceut Pfizer al een voorlopige effectiviteit van 90 procent over hun vaccin.

Voor de tests maakt Moderna gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen. Een deel krijgt het kandidaat-vaccin, een ander deel krijgt een placebo. In die controlegroep liepen negentig mensen het coronavirus op. Bij de mensen die het middel van Moderna kregen, raakten maar vijf personen besmet. Van die 95 besmette personen werden elf ernstig ziek, allen uit de controlegroep van mensen die een placebo hadden gekregen.

Volgens Moderna zijn er geen grote veiligheidsproblemen aan het licht gekomen tijdens de tests.

Dit jaar verwacht het bedrijf 20 miljoenen doses van het vaccin van de band te krijgen. Voor 2021 worden 500 miljoen tot één miljard vaccins verwacht.

De Europese Unie heeft met farmaceut Moderna een voorlopige deal voor 80 miljoen doses van diens coronavaccin. Vaccins waarvoor contracten zijn afgesloten worden na definitieve goedkeuring volgens een vaste verdeelsleutel aan de lidstaten toegekend. Nederland kan in dit geval rekenen op ruim 3 miljoen stuks (3,89 procent).

Temperatuur

Volgens de laatste onderzoeksresultaten kan het vaccin gedurende 30 dagen bij 2° tot 8° Celsius worden bewaard, meldt Moderna in een verklaring. Daarmee wijkt het vaccin af van dat van Pfizer, dat bij een temperatuur van -70 ° Celsius bewaard moet worden. Dat laatste zorgt mogelijk voor veel belemmeringen bij het transport.

Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen doses daarvan besteld.

Lees hier het volledige statement van Moderna.

De Europese toezichthouder voor medicijnen kijkt alvast of het vaccin geschikt is om op de markt te brengen. Het middel van Moderna krijgt een versnelde beoordeling, een zogeheten rolling review, maakte het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bekend. Als het middel mRNA-1273 goed werkt, kan het sneller ingezet worden om coronabesmettingen te voorkomen.

Normaal gesproken vragen medicijnfabrikanten pas om toelating wanneer de proeven met een nieuw middel helemaal afgerond zijn. Zodra al het papierwerk binnen is, beginnen de toezichthouders met het bestuderen van de uitkomsten en beslissen ze of het middel op de markt mag komen. Bij een rolling review kijken de toezichthouders mee over de schouders van de farmaceuten terwijl hun gegevens binnenkomen.

Pfizer en Oxford

Bij twee andere mogelijke vaccins kijkt het EMA al mee. Dat zijn het middel AZD1222 van AstraZeneca en de universiteit van Oxford, en het middel BNT162b2 van Pfizer en BioNTech. De topman van het EMA zei onlangs al dat daar snel een derde middel bij zou komen, maar wilde de naam toen nog niet noemen.

Het EMA gaat over de toelating van vaccins en geneesmiddelen tot de Europese markt. De organisatie is in Amsterdam gevestigd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop