Nieuws
1139771
Nieuws

'Ouderen langs alle kanten gepakt'

Vooral ouderen lijken de dupe te worden een opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen en pensioenkortingen, ingegeven door de economische crisis. „De politiek denkt dat ze kan doen en laten wat ze wil. De opstapeling neemt draconische vormen aan”, zegt Martin van Rooijen, voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG).

Verreweg de meeste mensen met een aanvullend pensioen (bovenop AOW) hebben al meer dan 5 jaar geen compensatie gekregen voor de inflatie, stelt hij. Bij een gemiddeld pensioen van 10.000 euro betekent dat zeker 5 procent minder in de portemonnee.

Ook door de deze maand ingegane verhoging van de loonheffing en de zorgpremie gaan de pensioenuitkeringen omlaag. Bovendien kampt een groot aantal vroegpensioneerders door de verhoging van de pensioenleeftijd met een AOW-gat, wat een verlies van minstens een maand inkomen betekent.

Hogere belastingschijf

„Ouderen hebben in de politiek nog te weinig te vertellen. Zij zitten niet in vakbonden, niet in pensioenfondsbesturen en mogen dus ook nooit meepraten aan de onderhandelingstafel”, stelt Van Rooijen. Op die manier kan volgens hem worden verklaard dat 65-plussers door de huidige regelgeving bijvoorbeeld sneller in een hogere belastingschijf belanden.

De KNVG vindt dat het belang van ouderen ook te weinig is meegewogen bij de verhoging van het eigen risico van de ziektekostenverzekering en de versobering van het basispakket. Die maatregelen treffen ouderen erg hard, omdat zij gemiddeld vaker zorg nodig hebben.

Pensioenfondsen

Vrijdag maakt een belangrijk deel van de pensioenfondsen naar verwachting bekend dat zij komend jaar moeten korten op pensioenen. Volgens Van Rooijen is ook dat te wijten aan aan de overheid, omdat De Nederlandsche Bank (DNB) een veel te voorzichtige rekenrente hanteert. „Ouderen hebben zich nog niet militant opgesteld, maar ik voorspel dat seniorenpartij 50Plus in de Tweede Kamer over een paar jaar misschien 20 tot 30 zetels in handen heeft”, aldus de KNVG-voorzitter.