Nieuws

Verwarring rond overstappen zorgverzekering

Over het overstappen van zorgverzekering is plotseling veel verwarring ontstaan. Veel consumenten denken dat ze nog tot het einde van de dag de tijd hebben, maar dat is alleen het geval als de oude verzekering vóór 31 december is opgezegd.

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen dagen honderden telefoontjes ontvangen van consumenten die dachten nog voor 31 januari te kunnen overstappen. Maar als er nog geen contact is geweest met de huidige zorgverzekeraar, kan er pas volgend jaar weer geswitcht worden.

Boodschap onduidelijk

De uitgebreide campagne van de overheid heeft dus weinig zin gehad. “De boodschap is onduidelijk”, vindt Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. “Consumenten krijgen twee deadlines – een voor het opzeggen en een voor het overstappen – en verwarren die. Met als gevolg dat veel consumenten nu denken dat ze tot 31 januari nog kunnen overstappen, zonder dat ze hun oude zorgverzekering hebben opgezegd. Maak er gewoon één deadline van, dat is veel duidelijker.”

Bij twee van de vier grote verzekeraars – VGZ en Achmea -  kan het aanpassen of schrappen van de huidige aanvullende verzekering nog wel, blijkt uit onderzoek van Zorgkiezer.nl. Consumenten moeten dan wel vandaag aan de bel trekken.