Nieuws/Nieuws

Vakantiedruk

Door Wendy Roep

Vandaag kom ik met een toeristische verrassing: ik ga zelf nooit op vakantie. Bij de krant worden ze alleen al daarom stapelgek van mij: hoe maakt deze vakantieweigeraar zijn vrije dagen nog op voor zijn pensioen?

Juist doordat vakantie langzamerhand tot een verplichting werd, is mijn weerzin er tegen gegroeid. Ik word al moe als ik er aan moet denken. Paspoorten, inenten, overal vertraging, ruzie om tandpasta in handbagage, gehang op stations en vliegvelden, helemaal uit je doen. Knap je van vakantie echt op of is vakantie alleen maar doodvermoeiend, diarree en duur?   

Steeds vaker krijg ik jammermails van mensen die niet op vakantie kunnen. Soms veertien jaar al niet meer. Mij wordt verweten dat ik elke week vrolijk over vakanties schrijf, terwijl zij al jaren gedwongen thuis zitten. Afgunst is hier niet op z´n plaats, want ik ben dus Floortje Globetrotter niet.

Ik zie in vakantie niets anders dan een kostbare en vooral ingewikkelde manier om thuis te komen.

Een weekend Parijs of Barcelona hou ik net vol, ofschoon de nachten in gipsplaten hotels zelden rust bieden. Laatst las ik op een bordje in mijn Parijse hotelkamer: Gelieve niet te douchen na tienen om de buren niet te storen!

Dan verlang ik al weer naar huis.

Nu de crisis zich steeds harder doet voelen, bezuinigt menigeen ook op vakantie. Kan het kwaad om je daarbij de vraag te stellen: hoe deed men het dan vroeger? In de vakantie mocht je fietsend naar oma, die je dan één dagje meenam naar het strand. Verder ging je een week op de boerderij bij Ome Teun, waar je hooi op karren moest laden. De rest werd besteed aan priktollen op straat.

Ben ik daar wereldvreemd van geraakt?

Is het nou werkelijk het einde van de wereld om eens een jaartje thuis te blijven, of wat dichter bij huis? Is Nederland nog geschikt voor vakantie? Staan uw vakantieplannen door de crisis onder druk? En wat gaat u daar mee doen? Mail mij, liefst vandaag nog naar checkpoint@telegraaf.nl